palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Felhívás a Prae műfordító táborban való részvételre

Az egykori József Attila Kör műfordító tábora nyomán 2020-ban is meghirdetik a műfordítói workshopot, a Prae műfordító tábort a magyar irodalom külföldi fordítói számára.


A tábor célja a kortárs magyar irodalom bemutatása, a külföldi fordítók tájékozódásának megkönnyítése, a műfordítás gyakorlata szemináriumi kereteken belül. A tábor olyan fórum kíván lenni, ahol fordítási és értelmezési kérdések gyakorlati és teoretikus szinten is felvetődnek, valamint a fordítók szerzőikkel személyesen találkozhatnak. Célunk, hogy a tábor színes képet adjon a magyar szellemi életről, elsősorban a kortárs magyar irodalom alkotóiról és alkotásairól, kitekintéssel a magyar irodalom múltjára és hagyományaira is.

Számos író, költő, műfordító, irodalomtörténész és kritikus tart előadást és szemináriumot, olvas fel és beszélget a fordítókkal. Az elmélyült szakmai munkát fordítói szeminárium, műhelyfoglalkozások segítik.

A műfordítói szemináriumokat vezetik: Imreh András és Rácz Péter műfordítók, műfordítóképzők.

Szirák Péter, a Debreceni Egyetem tanára a kortárs magyar prózáról, Lapis József irodalomtörténész, a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat szerkesztője a kortárs magyar költészetről tart előadást. Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom szerkesztője az elmúlt hónapok friss magyar könyvmegjelenéseit ismerteti.

Péczely Dóra szerkesztő két, fiataloknak szánt versantológiáról, a néhány éve megjelent Szívlapátról, valamint az idén júniusban napvilágot látott Lehetnék bárki című kötetről beszél.

Az ifjúsági/kamaszirodalom új megjelenéseit Szekeres Nikoletta (HUBBY) ismerteti, vendégünk a mai magyar gyerek/ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, Kertész Erzsi.

Szépíró vendégeink lesznek Kovács András Ferenc, Halász Margit, Németh Gábor, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Tóth Krisztina és Závada Péter.

Bemutatkozik az 1749 című online világirodalmi lap.

A tábor helyszíne: Dunabogdány, Herold panzió. (2023 Dunabogdány, Kőkereszt dűlő 2.)

A tábor időpontja: 2020. szeptember 6–13.

Jelentkezni a szervezők e-mail-címén lehet: L. Varga Péternél (kultikus@gmail.com) és Dúll Katánál (dullkatacska@gmail.com) 2020. augusztus 5-ig. A jelentkezéshez mellékelni kell: szakmai CV-t, publikációs listát (ha van), valamint egy magyar szépirodalmi mű (vagy annak részlete) idegen nyelvű fordítását legfeljebb 5 oldal terjedelemben. A jelentkezéseket augusztus 10-ig kiértékeljük, és minden pályázót értesítünk.

A táborban való részvétel díja jelképesen 15.000 forint, melyet a táborban kell befizetni.

Az útiköltséget a résztvevők állják.

Felhívás a Prae műfordító táborban való részvételre