palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ipoly értékeinek védelmére közös szlovák-magyar pályázat

hu-sk cbc pályázatokÚjabb közös pályázatokat készít elő Magyarország és Szlovákia az Ipoly ökológiai értékeinek védelmére.  Papanek László, a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság projektmenedzsere elmondta, hogy a Szlovák érchegységben eredő, 215 kilométer hosszú Ipoly mentén, mivel határfolyó, az elmúlt évtizedekben nem létesültek ipari üzemek, emiatt háborítatlan maradt a természet. Ezek a természeti értékek alapul szolgálhatnak az öko-vízi turizmus fellendítésére, ami a környék lakosságának teremt munkalehetőséget – tette hozzá.

Első lépésként az EU 195 millió forintos támogatásával a szlovák partnerekkel közös projekt keretében hallépcső épült ki az Ipolyon. Erre azért van szükség, mert a folyó 100 kilométeres határ menti szakaszán a 60-as években tönkrement az ökológiai folyosó, a Dunán felúszó ritka halfajok nem jutottak el ívóhelyükre, így a kihalás fenyegette őket. A folyó medrének szabályozásával immár a halak és más élőlények az évezredek alatt kialakult rend szerint ismét zavartalanul úszhatnak a folyó felső szakaszán lévő ívóhelyükre, illetve vissza a Dunába.

Ennek eredményeként egy friss felmérés szerint 15 olyan halfaj gazdagítja ismét az Ipoly élővilágát, amelyek már csaknem eltűntek. A horgászok örömére van közöttük márna, menyhal, csuka és paduc – mondta a szakember. Ipolytölgyesnél egy földbe süllyesztett megfigyelőhelyet is kialakítottak, ahol üvegfalon át figyelhető a halak mozgása.

Az EU víz keretirányelve 2015-ös határidőt szabva előírja az élővizek ökológiai védelmét, ezért most a magyar és a szlovák szakemberek két közös pályázatot dolgoznak ki az Ipoly élővilága egészének helyreállítására.

Az egyik szerint felmérés készül a folyó menti természeti értékek pontos feltérképezésére. A másik közös pályázat az árvízvédelmet szolgálja. Ennek részeként a határ két oldalán összesen 10 mérőállomást fognak telepíteni, amelyek az árvíz elleni közös küzdelemhez szolgálnak majd információkkal – hívta fel a figyelmet Papanek László.
(mti)