palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Agrártámogatások milliomosoknak

Olaszországban található a legtöbb olyan gazda, aki az EU agrártámogatásai révén milliomosnak nevezhető. Az EUobserver szerint tavaly 180-an jutottak így több mint egymillió euróhoz.

Közülük két cukorgyár 100 milliósnál is nagyobb támogatást kapott: az Italia Zuccheri 139,8, az Eridania Sadam pedig 125,3 millió euróval lett gazdagabb 2008-ban. Az Európai Unió agrárpénzeinek útját nyomon követő nemzetközi hálózat, a Farmsubsidy.org jelentése szerint csupán egyetlen nem olasz vállalat található a támogatási toplista első öt helyezettje között.

Spanyolországból mintegy 165, Hollandiából 47, Portugáliából 38, Belgiumból 22, Nagy-Britanniából 21, Bulgáriából és Romániából 12-12 cég kapott tavaly egymillió eurónál nagyobb agrártámogatást az EU-tól. Az 55 milliárd eurós teljes keretből a legtöbb pénzt – 10,4 milliárdot – a közös agrárpolitika legfőbb haszonélvezője, Franciaország vitte haza, és 142 vállalata részesült egymillió eurónál nagyobb közösségi támogatásban.

A kifizetési EU-listán összesen 707 olyan milliomos szerepel, aki a teljes keret 5-10 százalékához jutott hozzá – közölte Nils Mulvad, az agrártámogatások nagyobb átláthatóságáért küzdő hálózat egyik alapítója. Elmondta, hogy a 2008-as jelentésük valójában 18 tagállam számaira épül. Ennek oka egyrészt az, hogy Ciprus, Németország, Hollandia és Szlovákia még vagy nem közöl adatokat az uniós agrártámogatások haszonélvezőiről, vagy megnehezíti a hozzáférést a saját adatbázisaihoz.

Másrészt Csehországtól, Észtországtól, Lettországtól, Litvániától, Lengyelországtól és Németországtól kaptak ugyan információkat, ám a szükséges átszámítások miatt adataik csak pótlólag kerülhetnek be a jelentésbe.

Az átláthatósági szabályokat (EC 259/2008) a tagállamok közül Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Románia, Szlovénia és Nagy-Britannia tartja be leginkább. Tíz tagállam, köztük Spanyolország, Írország, Szlovákia és Bulgária nyilvánvalóan közel jár a szabálysértéshez. További nyolc – így Franciaország, Görögország, Magyarország, Ausztria, Olaszország, Lengyelország, Portugália és Svédország – esetében pedig a súlyos hiányosságok már szabályszegést valószínűsítenek.
(VG)