palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Istanbul 2010 Ex-libris grafikai pályázat

istanbul 2010 exlibris palyazatNemzetközi ex libris pályázatot hirdetett az Istanbul Ex-libris Társaság (Feyzie Iskola Alapítvány, és az Isik Egyetem). A kis alakú grafikákat – melyek könyvbe ragasztva a tulajdonost jelölik -, nem csak a hagyományos sokszorosító eljárással lehet elkészíteni, éppúgy beküldhető fotó vagy számítógéppel tervezett mű, ha az sokszorosítható.

2010. április 23-ig beküldhető minden olyan munka, amely 2007 és 2010 között készült, és nem haladja meg a 210 mm x150 mm-t (papíron). Valamint szerepel rajtuk az „ex libris” felirat, vagy ezzel egyenértékű szó, a tulajdonos nevével együtt, aki lehet élő személy, vagy működő intézmény.
A szakmai zsűri vizsgálja az ex librisek eredetiségét, valódiságát, valamint technikai, esztétikai szempontok alapján is értékeli a műveket.

A döntéshozók:
Yeşim Demir, grafikus, a GMK elnöke, Törökország
Onnik Karanfilian, ex libris művész, Bulgária
Hasip Pektas ex libris művész, egyetemi tanár, Törökország
Heinrich R. Scheffer, ex libris gyűjtő, Ausztria
Süleyman Saim Tekcan, sokszorosító grafikus, egyetemi tanár, Törökország

A győztes munkákat 2010 augusztusában kiállítják Isztambulban, Ankarában és Izmirben.

Részletek és a pályázat teljes kiírása itt található:

http://www.aed.org.tr/english.html

http://www.fisae.org/

Általunk elismert és számunkra érdekes ex librisek:

ISTANBUL 2010 – NEMZETKÖZI EX LIBRIS PÁLYÁZAT
Az Istanbul Ex-libris Társaság, a Feyzie Iskola Alapítvány és az  Isik Egyetem nemzetközi ex libris pályázatot hirdet minden nemzet művészei és ex libris tervezői részére azzal a céllal, hogy a legmagasabb esztétikai, művészi és technikai színvonalat lehessen felmutatni, bevezetve ezáltal a szélesebb közvéleményt ebbe a művészeti ágba, és érdeklődést kelteni iránta.

Szabályok:

 1. A résztvevők 5 különböző munkával vehetnek részt, melyek 2007 és 2010 között készültek. Mindegyikből három példányt kell küldeni, melyek egyike az Istanbul Ex-libris Múzeum példánya lesz, a másik az Isik Egyetem tulajdona, a harmadik kiállításra kerül.
 2. A nyomatok készítésének technikája nincs megkötve. A hagyományos sokszorosító eljárások éppúgy, mint a fotó vagy a számítógépes tervezés elfogadott, ha az sokszorosítható. Fotókópiák, rajzok vagy skiccek nem jöhetnek szóba.
 3. A beküldött munkáknak ex librisnek kell lenni, azaz kis alakú grafika mely könyvbe ragasztva a tulajdonost jelöli. Ezért szerepelnie kell az „ex libris”, vagy ezzel egyenértékű szavaknak, együttesen a tulajdonos nevével, aki vagy élő személy, vagy működő intézmény.
 4. Minden nyomatot a művésznek szignálni kell. A hátoldalon fel kell tüntetni a művész nevét, az alkalmazott technika jelét, a készítés évét és a tulajdonos nevét. (Csak latin betűk lehetnek, ha kell az angol fordítást is.)
 5. Az ex libris nem lehet nagyobb papíron mint 210 mm x 150 mm. A nyomtatott kép nem haladhatja meg a 130 mm x 130 mm-t. A papíron esztétikusan kell a nyomatnak elhelyezkednie. Paszpartúzni, vagy más lapra felragasztani nem szabad.
 6. A beadási határidő 2010. április 23, a postabélyegző szerint. A küldeményt károsodástól védve, és a biztonság figyelembevételével kell elküldeni.
 7. Levelezési cím: Prof. Dr. Hasip Pektas, Büyükdere Cad. Işik University, Faculty of Fine Arts, TR-34398 Maslak Sariyer-Istanbul, Törökország. Telefon: +90 212 286 49 11, fax: +90212 276 96 49.  E-mail: hasipp@ttmail.com Általános információ: www.fisae.org
 8. Díjak: számos díj van kitűzve, ezek 1500 USD től 500 USD ig terjednek, és még további díjak kitűzése várható, de ezek nem lesznek 500 dollár vagy 400 euró alatt.
 9. Az ex libriseket valódiságuk és eredetiségük alapján, továbbá művészi technikai és esztétikai szempontok szerint bírálják, az elképzelés és a felirat összhangját is figyelembe véve.
 10. A zsűri összetétele: Yeşim Demir, grafikus, a GMK elnöke, Törökország. Onnik Karanfilian, ex libris művész, Bulgária. Hasip Pektas ex libris művész, egyetemi tanár, Törökország. Heinrich R. Scheffer, ex libris gyűjtő, Ausztria. Süleyman Saim Tekcan, sokszorosító grafikus, egyetemi tanár, Törökország.
 11. A díjnyertesek és akiknek munkáit a kiállításra elfogadták, díjmentesen kapnak katalógust.
 12. a benyújtott anyag nem lesz visszaküldve. Az Istanbul Ex-libris Társaság jogosult a kiállított anyagot a honlapján, CD-n, katalógusban, újságban vagy könyvben megjelentetni.
 13. A legjobb anyag válogatása 2010-ben Isztanbulban és Ankarában kiállításra kerül.
 14. A pályázaton résztvevők elfogadják a kiírás feltételeit, és a zsűri határozatát.
 15. A pályázóknak az alábbi adatokat kell a grafikákkal együtt elküldeni:

Keresztnév:
Vezetéknév:
Cím:
Telefonszám:
E-mail:

Rövid életrajz (Curriculum Vitae):

Forrás: http://www.alkotoelem.hu/; http://www.kisgrafika.hu/