palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

István, a Szent Király – képregény és animációs pályázat

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum pályázatot hirdet Szent István halálának 975. évfordulójára, gyerekek és felnőttek részére.  Történészek, régészek és művészettörténészek évszázadok óta kutatják életét, fiához írt Intelmeit; komoly tanulmányokban elemzik személyét és tesznek kísérletet arra, hogy megismerjük őt. Történelemórán mindannyian tanultunk uralkodásáról és számos történetet olvashattunk róla. Bennünket most mégis inkább az érdekel, kedves Gyerekek, hogy ti magatok mit gondoltok róla, hogyan képzelitek el őt? És kedves Felnőttek, vajon Önök elgondolkoztak-e valaha azon, hogy milyen lehetett valójában István, a szent király? 

Olyan alkotók műveit várjuk, akik kíváncsiak a régmúltra, nem elégszenek meg a száraz tényekkel, hanem mélyebben foglalkoztatja őket, hogyan élhettek elődeink, milyen hétköznapi örömeik és nehézségeik lehettek. A pályázattal továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet mindarra, ami Szent Istvánban ma is követendő példa: az eszményi királyra és a krisztusi emberre.

Az alább felsorolt témák alapján képregény, vagy animációs film készítésével lehet részt venni a pályázaton. A legjobb alkotások készítői értékes ajándékokat nyerhetnek – érdemes tehát munkához látni!

A pályázat fővédnöke Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök.

A pályázat részletes leírása

Nevezési kategóriák:

  • I.:6-10 éves,
  • II.:11-14 éves,
  • III.:15-18 éves
  • IV.: felnőtt korcsoportban 19–99 éves korig

Pályázni lehet egyéni vagy közösségi (iskolánként, szakkörökként, alkalmi csoport) munkákkal.

A pályázat témakörei:

  • Szent István király egy napja
  • Szent István király családja körében
  • Miért lett szent István király?
  • Ha most ellátogathatna közénk, milyennek látna bennünket, mindennapjainkat?

A megjelölt témák közül lehet egyet, de akár többet is választani, sőt, lehetőség van új témákat is kitalálni.

A pályázat beadásának határideje: 2013. május 17. (péntek)

Eredményhirdetés, díjkiosztó: 2013. május 31. (péntek)

A pályázat beadásának módja: A pályázatot személyesen, vagy postai úton kérjük eljuttatni a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum 8000 Székesfehérvár, Városház tér 4. címére. A pályázat témájának címét kérjük, tüntessék/tüntessétek fel a beadott pályázati munkákon a névvel, életkorral, lakcímmel, tanulók esetén iskolájuk nevével, címével együtt.

Műfaji kategóriák:

1. rövidfilm, animációs film, zenés videoklip, különböző technikákkal készült felvételek (pl. mobiltelefonnal készített film; megengedett álló- és mozgóképeket egyaránt használni)

Formátum: .mp4, .avi;

Hordozó: cd, dvd

Felbontás: 720 x 576 px, vagy nagyobb

Képarány: 4:3, 16:9

Hossz: legalább 1 perc, legfeljebb 5 perc

2. képregény

Terjedelme: legalább 3, legfeljebb 6 darab A4-es, vagy 4 darab A3-as lap. Laponként legfeljebb 4-6 kép, képkocka legyen megjelenítve az egyes lapokon. Technikai megkötés nincs, az elkészült képregény lehet számítógépes rajz, akvarell, grafika, vegyes technika stb. Számítógépes rajz esetén a nyomtatott formátumot is kérjük!

Feltételek: A pályázati anyag nem tartalmazhat már bemutatott, vagy mások által készített képi, és hangelemeket.

Díjazás: A szakmai zsűrizés és a díjazás műfaji és nevezési kategóriánként történik, ezen kívül különdíjban részesül a legeredetibb ötletet tartalmazó film és képregény, valamint közönségdíjban részesülnek azok az alkotások, amelyek Facebook oldalunkon a legnagyobb tetszést aratják (like).

A legjobb alkotások készítőit értékes tárgynyereményekkel (akciókamera, digitális fényképezőgép, MP3-lejátszó stb.) díjazzuk. A pályázatra beérkezett legjobb filmeket folyamatosan vetítjük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum ősszel nyíló Szent István kiállításában.

További információ: 30/820-1940 (Rosta Helga)

www.szfvar.katolikus.hu; muzeum@szfvar.katolikus.hu ; facebook.com/SZEMMuzeum