palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Jelentős mértékben szigorodik 2021-től a KATA szabályozása

Elfogadta az Országgyűlés a törvényjavaslatot, amely 2021. januártól a kisadózó vállalkozások tételes adóját módosítja. A szigorítással járó módosítás több százezer Katás vállalkozónak okoz problémát illetve állít dilemma elé, hogyan tovább. Ráadásul koronavírus járvány amúgy is számos vállalkozást hozott nehéz helyzetbe a lenullázódott bevétellel, és a járvány kapcsolódó negatív következményeinek még nem látszik a vége. A magyar Könyvvizsgálói Kamara – Jacsmenik Gyula cikkében részletesen összefoglalta a változással kapcsolatos tudnivalókat és a jövőbeni megoldási lehetőségeket.

Belföldi székhelyű kifizetők

Amennyiben a kifizető kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kisadózónak juttat bevételt, akkor a kifizetőnek a juttatás után 40 százalékos mértékű adót kell megállapítania, bevallania és befizetnie. A bevallásban fel kell tüntetni a kisadózó adószámát, nevét és címét. Határideje: juttatás hónapját követő hó 12. napjáig.

Ugyanazon kisadózónak év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, az azt meghaladó összeg feletti juttatás után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni.

Az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjától kell megállapítania, bevallania és befizetnie, amelyben az értékhatár átlépésre került, továbbá köteles a tárgyév további hónapjában megtenni, amelyben a katás vállalkozás számára bevételt juttat.

Tárgyévet követő év január 31-éig pedig köteles tájékoztatást nyújtani a kisadózónak a 40 5-os mértékű adó alapjaként figyelembe vett összegről.

Külföldi kifizetőkkel kapcsolatos módosítások

Amennyiben a külföldi kifizető kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kisadózónak juttat bevételt, akkor a kisadózónak a juttatás után 40 százalékos mértékű adót kell megállapítania, bevallania és befizetnie.

A tárgyév során a kisadózó az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez ugyanazon külföldi kifizetőtől, akkor a kisadózónak kell az azt meghaladó összeg feletti bevétel után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni.