palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Megkönnyítenék a távmunkát – hamarosan rugalmasabbak lesznek a távmunka szabályai

Érdekelt a kormány az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésében, ezért rövidesen megváltoztatja a távmunka szabályait. Az egyeztetések már megkezdődtek, a törvénymódosításra várhatóan ősszel kerül sor- olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) oldalán.  Cikkünkből a módosítással kapcsolatos tudnivalók mellett megtudható, hogy a távmunka és az otthoni munka (home office) egymással nem azonos fogalmak.

A koronavírus-járvány idején nagy előnyre tettek szert azon vállalatok, amelyek a veszélyhelyzet,  a karantén időtartama alatt munkavállalói számára biztosítani tudták a távmunka feltételeit.

A kormány az elmúlt idők tapasztalata alapján döntött a szabályozás rugalmasabbá tételéről. A foglalkoztatási forma kedvező feltételeket biztosít mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, viszont korszerűbb szabályozás szükséges a minél nagyobb számban való alkalmazására.

A gazdasági és a társadalmi környezettel párhuzamosan, a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodó jogszabályi környezet megteremtése fontos abból a szempontból, hogy növelje a foglalkoztatottságot.

A kormány tervei között szerepel egyrészt a távmunka fogalmának a kiterjesztése, másrészt mindkét fél számára kedvező megállapodási feltételek megteremtése, oly módon hogy például szabadon választhatóvá válna a munkavégzés helye – a munkavédelmi előírások betartása mellett-.

A tájékoztató alapján megtudható, hogy a későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a munkanap egy részében is megvalósulhatna, a felek megállapodása alapján. Az új szabályok lehetővé tennék, hogy a munkáltató (kedvezményes adózási feltételekkel) hozzájáruljon a távmunka költségeihez, és a munkaeszközök beszerzéséhez.

Az ITM szerint, azoknak a munkáltatóknak lenne érdemes a távmunka mellett dönteni, amelyeknek mind a tevékenységi köre, mind a működési sajátságok köre, továbbá a munkakörök lehetővé teszik a feladatok távmunkában való elvégzését.

A veszélyhelyzet idején szerzett tapasztalatok alapján például a magyar bankok a távoli munkavégzés lehetőségét tartósan fent kívánják tartani. Egyes szakértők úgy vélik, míg korábban a társaságoknál a home office-t juttatásként tüntették fel, addig manapság a hétköznapi munkaszervezési keretek részévé vált. Emellett a jövőben részben otthon, részben irodában végzett, hibrid munkarend  valósulhat meg tartósan.

 A távmunka-e a home office?

A két fogalom nem azonos, habár a veszélyhelyzet ideje alatti átmeneti munkavégzést hétköznapi nyelven távmunkának nevezik.

A jelenlegi jogszabályok (Mt. 196 §) alapján távmunka az, amely

 • a munkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen
 • rendszeresen folytatott tevékenység keretében
 • számítástechnikai eszközökkel végezve, (az eredményt is) elektronikus módon továbbítva végeznek
 • munkaszerződés által rögzített feltételek mellett
 • kötetlen munkaidőben, saját maga által beosztott időben történik.

Nem minősül távoli munkavégzésnek a koronavírus- járvány korlátozásai közben átmenetileg otthonról, online formában történő munkavégzés, ha azt megelőzően a munkavállaló irodai környezetben számítógépen dolgozott. A veszélyhelyzet idején alkalmazott munkamód a „Munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő foglalkoztatás”munkajogi kategóriájába tartozik.

A home office jellemzői:

 • eseti jellegű
 • vagy a munkáltató rendeli el
 • vagy a munkavállaló kérelmére, a munkáltató beleegyezésével történik
 • a munkáltató által meghatározott munkaidőben
 • munkáltató által biztosított munkaeszközzel (megállapodásban eltérhetnek)
 • az ellenőrzés módját a munkáltató állapítja meg.

A jogszabályok szerint a munkáltató jogosult átmenetileg eltérő munkakörben, illetve más munkáltató által foglalkoztatni, meghatározott számú napokra, továbbá egyoldalúan elrendelhető.

A koronavírus- járvány idején, a veszélyhelyzetben hozott döntés alapján,- átmeneti szabályok léptek életbe- fő szabályként a munkáltató az otthoni munkavégzést, és a távmunkavégzést egyoldalúan rendelheti el.

(Forrás: Kormány.hu, HVG.hu, Hrportál.hu)