palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Journalism Partnerships médiatámogatás pályázat

A pályázati felhívás célja a médiumok közötti együttműködés (Collaborations – akcióterület 1.) elősegítése és a a médiapluralizmus, valamint a demokrácia és polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumok (Pluralism – akcióterület 2.) támogatása.

I. Collaborations – (Journalism Partnerships – Collaborations – CREA-CROSS-2024-JOURPART-COLLABORATIONS)
A támogatás célja, hogy elősegítse a szélesebb európai hírmédia-szektor fenntarthatóbbá és ellenállóbbá válását, különös tekintettel a határokon átnyúló média együttműködések támogatására.

Elvárt hatás:

  • fokozott média együttműködés,
  • ágazati szintű hálózatok létrejötte a jó gyakorlatok hírmédia-szakemberek közötti cseréjére;
  • tudásközpontok a technikai formátumok (írott/online sajtó, rádió/podcastok, TV stb.) és/vagy újságírói műfajok (adatújságírás, általános témák, szakújságírás stb.) körüli alágazatok számára;
  • újságírók, valamint média-üzleti szakemberek szakmai ismereteinek fejlesztése.

A felhívásra legalább 3, a Kreatív Európa Programban részes országban bejegyzett partnerből álló konzorciummal lehet pályázni. A projektek költségeinek 80%-át az EU finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 2 millió euró. Minden projekt legfeljebb 24 hónapig tarthat.

Letölthető dokumentumok
A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok

 II. Pluralism – CREA-CROSS-2024-JOURPART-PLURALISM
A támogatás a demokrácia és a polgári részvétel szempontjából olyan kiemelten fontos hírmédia-ágazatok védelmét célozza, mint a helyi és regionális média, a közösségi média, az oknyomozó újságírás vagy a közérdekű híreket kínáló szervezetek.
A felhívásra pályázó szervezeteknek képesnek kell lenniük olyan támogatási rendszerek (harmadik feleknek nyújtott támogatás) felállítására, amelyek sajtóorgánumokat, szervezeteket és szükség esetén szakembereket céloznak meg és ezáltal elősegítik a pluralista médiakörnyezet létrejöttét az Európai Unióban.
A pályázatra elsősorban nonprofit és civil szervezetek jelentkezését várják.

Elvárt hatás:

  • A médiaágazatok – például a helyi, regionális és közösségi média, az oknyomozó média vagy a közérdekű témákra szakosodott média rugalmasságának, pluralizmusának és szerkesztői függetlenségének növelése európai szinten.
  • A hírmédia szektorban tevékenykedő szervezetek ellenállóképességének növelése és a hírmédia-szektor védelme.
  • Az új technológiák hatékonyabb átvétele a megcélzott médiaágazatokban,
  • A közérdekű híreket közvetítő médiaágazatokkal kapcsolatos tudástárak létrejöttének elősegítése (például olyan területek felderítésével, ahol alacsony a minőségi tartalomszolgáltatás)

A felhívásra egyéni szervezettel vagy minimum két szervezetből álló konzorciummal lehet pályázni. Az EU a projektek költségeinek 90%-át finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 3 millió euró. Minden projekt legfeljebb 24 hónapig tarthat. A költségvetés nagy részét az Európai Unióban kell elkölteni, és a tevékenységeknek legalább négy Európai Uniós országban kell megvalósítani.

Letölthető dokumentumok
A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok

Pályázati határidő: 2024. február 14. 17:00

További információk:  Funding & Tender opportunities