palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Júliustól használt ingatlanra is felvehető a CSOK

CSOK használt lakásokra

Az eladásra szánt használt lakások tulajdonosai, most várnak ki majd igazán, hogy a Kormány bejelentette, július 1-től használt lakásokra is felvehető a CSOK.

A fővárosban lassan már nincs, olyan rossz paraméterű lakás amit, nem lehet eladni. A „használt lakások” árai a CSOK-nak köszönhetően, valószínűleg még magasabbra fognak emelkedni, elsősorban a fővárosi ingatlanok árai. Jelenleg már egy külső VII. kerületi 30 m2 körüli, földszinti lakást, is  közel 1 millió forintos áron lehet eladni, egy Újlipótvárosi frekventáltabb területen hasonló paraméterű lakásért akár 40 millió forintot is elkérnek.

Kérdés az, hogy a kizárólag fiatalok orra előtt elhúzott mézesmadzag, a használt lakásokra is felvehető CSOK, milyen mértékben fogja még magasabbra emelni az árakat.  Sok ingatlantulajdonos és befektető már nagyon várja a július 1-ét, hogy megemelje az árakat. A fiatalok pedig eldönthetik, hogy vállalják-e 2 gyerekre a 10 millió, három gyerekre a 15 milliós kölcsön felvételét, mely összeg visszafizetéséből a kormány a második gyerek születésekor elenged egymillió, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot. Ha nem, akkor viszont vissza kell fizetni a kölcsönt nincs mese, akár van pénze a hiteltfelvevőnek (lesz még belőle ígérgető SICC!!), akár nincs és akkor is ha útközben derül ki, hogy esetleg a párnak nem lehetnek gyermekei.

Az új törvény újabb lehetőségeket hoz, míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó CSOK összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak.

A július elsejétől elérhető otthonteremtési program keretén belül használt lakásokra felvehető CSOK, garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel. Ezenkívül a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a CSOK felvételének feltétele volt.

Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják.

Ennek fényében és tudatában a kormány, figyelembe nem véve a születésszámok csökkenését, az egyre több meddőségi problémával küszködő párok számának növekedését, tökéletes síkra emeli a felelőtlen eladósodás intézményét, amit példákba ágyazva terít a gyermeket egyelőre még nem nyomás alatt vállaló, fiatalok előtt.

Az államtitkár példája szerint, ha egy házaspár új ingatlant vásárol és három gyereket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat a 10 millió forintos babaváró támogatás és a 10 millió forintos CSOK igénylésével, valamint a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből elengedett ötmillió forint kedvezménnyel. Ehhez még társulhat ötmillió forintos áfa-visszatérítés is, ha a család maga építkezik.

Az új támogatás keretében, a „Emberek Minisztériuma” eljutott az egyszülős családokig is, akik szintén élhetnek majd az otthonteremtési támogatásokkal, csak kevésbé kedvező feltételekkel indulhatnak.