palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

KEOP pályázatok: 111 millió forint uniós támogatás Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolcvanegy települését érintő projektjének

keop pályázatokA szolgáltatás minőségének- és biztonságának a javítását szolgálja a Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolcvanegy települését érintő projekt, amelynek a műszaki előkészítése a sikeres elbírálása után az idén elkezdődött.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében benyújtott pályázatot az első fordulóban támogatásra méltónak tartották, így zöld utat kapott az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítását szolgáló program. Az elnyert 111 millió forint támogatás 19 millió forint önrésszel kiegészítve a konkrét beruházások elkezdéséig szükséges feladatok elvégzésére nyújt fedezetet. Ezek közé tartozik többek között a műszaki tervek elkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a lakosság tájékoztatása és a közbeszerzési eljárások lefolytatása.

Az érintett önkormányzatok Szerencs gesztorságával és a szolgáltató GW-Borsodvíz Kft. közreműködésével készítik elő a településeken az ivóvíz minőségének a javítására és az elöregedett vezetékrendszerek rekonstrukciójára szolgáló terveket. A projekt révén nyolc kistérségben (Abaúj-Hegyközi, Edelényi, Encsi, Sárospataki, Szerencsi, Szikszói, Tiszaújvárosi, Tokaji) összesen 103 ezer ember életkörülményeiben történik majd kedvező változás. Az előkészítő munkák felügyeletére március 4-én megalakult a kistérségek képviselőiből az Irányító Bizottság, amely tanácsadással is segíti a menedzsmentet.

A testületben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP Irányító Hatósága, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM), valamint a KVVM Fejlesztési Igazgatósága képviselői megfigyelőként vesznek részt. A teljes beruházási költség meghaladja a 4,2 milliárd forintot. Az ivóvíz kutaknál a beavatkozások szükség szerint elsősorban ammónium-, mangán- és arzénmentesítést szolgálják az európai uniós előírások teljesítése, vagyis a lakosság egészségének a megőrzése céljából.

Emellett összesen 88 kilométer hosszúságban új ivóvíz távvezetékeket építenek, 25 kilométeren végeznek hálózatrekonstrukciót és 371 méternyi vizet szállító csőnek történik meg a tisztítása. A konkrét beruházások a pályázat második fordulójának az elbírálását követően a tervek szerint 2011 áprilisában indulnak és várhatóan 2014 tavaszán fejeződnek be.
(mti)

linkek: Ausztria nyaralás Pula utazás Győr látnivalók Budva