palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kerékpárosbarát Munkahely 2009 pályázati felhívás

kerekparosbarat-munkahelyA  Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
meghirdeti kis-, közép- és nagyvállalat, közintézmény és non-profit szervezet kategóriákban  a „Kerékpárosbarát Munkahely 2009” címeket. A kerékpározás a leginkább környezetbarát közlekedési eszköz a gyaloglás mellett. Az Európai Unió polgárai közül már ma is nagyon sokan indulnak munkába biciklivel, ahol kerékpárosbarát közösségi közlekedés, intézmények, munkahelyek, lakóházak szolgálják a kerékpározókat. A felmérések szerint Magyarországon évről-évre nő a kerékpárral közlekedők száma, amely egyre inkább tükrözi a hazai lakosság szemléletváltását.


A kerékpáros forgalom részarányának növelése az Európai Unió legtöbb országában, így Magyarországon is kormányzati célkitűzés. Ennek eredményeként a tagállamok egy részében a kerékpározás már ma is jelentős mértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez. A kerékpározás a városi közlekedésben az egyik legalacsonyabb helyigénnyel rendelkezik, a leggyorsabb rövidtávon, mert nem kell számolni a közlekedési dugókkal és a parkolóhely keresésre fordított idővel. A kormányzat mindezek alapján bátorítja a települések és vállalatok kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az életmód és a környezet pozitív változásainak további támogatása érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Egészségügyi Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen 2007-ben kidolgozta a „Kerékpáros Magyarország Programot”, hiszen a kerékpározás egyaránt értelmezhető a közlekedés, a környezetvédelem és az egészségmegőrzés hatékony eszközeként is. A programban rögzítésre került, hogy a kerékpározás népszerűsítésének egyik legfontosabb helyszíne a munkahely, ami a felnőtt lakosság közlekedési céljai közül az egyik leggyakoribb. A kormányzat mindezek alapján bátorítja azon munkahelyek, intézmények kialakítását, amelyek alkalmasak a kerékpárral közlekedő munkavállalók, ügyfelek kiszolgálására.

A környezetvédelmi és a közlekedési tárca idén harmadik alkalommal hirdeti meg a „Kerékpárosbarát Munkahely” pályázatot, amely a munkáltatók, intézmények e téren alkalmazott példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit díjazza.

A pályázat értékelésében aktív szerepet vállal a Kerékpáros Magyarország Szövetség. A kategóriájukban legjobb eredményt elért munkahelyeket a szövetség kiemelt támogatója több százezer forint összértékű ajándékokkal jutalmazza.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

  • mikro és kis vállalkozás,
  • közép vállalkozás
  • nagyvállalat
  • közintézmény, non-profit szervezet

A pályázat elbírálása során az alábbi fő szempontokat vesszük figyelembe:

  • a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapota,
  • kerékpározás ösztönzése a munkáltató részéről,
  • kerékpározás kommunikációja a munkahelyen.


A pályázatot a teljes cégre vagy annak egy telephelyére vonatkozóan is be lehet adni.

A pályázati adatlap és az információs háttéranyag 2009. augusztus 24-től letölthető

pályázati felhívás

pályázati adatlap

vagy az alábbi honlapokról: www.kvvm.hu, www.khem.gov.hu, www.kertam.hu, www.kmsz.hu

A pályázatról további információ kérhető a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál Szabó Kristóftól (Tel: 06-30-291-9975), szabo.kristof@kkk.gov.hu.

A pályázatokat az alábbi címre várjuk:

Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ
Szabó Kristóf, projekt koordinátor
1537 Budapest 114.
Pf. 333
és/vagy:
szabo.kristof@kkk.gov.hu
a levél tárgya legyen: Kerékpárosbarát Munkahely 2009.

Beérkezési határidő: 2009. október 30. 15.00 óra

Értékelésre csak a határidőig elektronikusan és/vagy postán beérkezett pályázatok kerülnek!

Az eredményhirdetésre előreláthatólag 2009. december 25-ig kerül sor. A nyertesek nevét nyilvánosságra hozzuk. A nyertes pályázók jogosultak a „Kerékpárosbarát Munkahely 2009” elnevezést és emblémát használni, továbbá a kategóriájukban legtöbb pontot elért vállalatok értékes jutalomban részesülnek a Kerékpáros Magyarország Szövetség kiemelt támogatójának felajánlásából.

Forrás: KVVM