palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Készíts képregényt! pályázat

A vizes együttműködés azt is jelenti, hogy sok embernek kell összehangoltan dolgoznia a tiszta ivóvízért. Készítsetek a víz útját követő játékos képregényt, amiben a lehető legjobban bemutatjátok, hogy ki mindenkinek, mi mindennek kell együttműködnie ahhoz, hogy a lakásokban levő csapokból tiszta, egészséges víz folyhasson egyetlen mozdulatunkra! A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveredése, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket kiegészítő szöveg szóburokban helyezkedik el. A képregény 6 oldalnál ne legyen hosszabb!

A főszereplő lehet egy kitalált figura, akár egy megszemélyesített vízcsepp, vagy bármi, bárki más, a képzeletetekre bízzuk. Az alábbi szöveg segít a témában eligazodni.

A kész műveket a kepregeny@dunamuzeum.hu címre várjuk .pdf formátumban.

Jelentkezni egyénileg, két kategóriában, – alsó és felső tagozatos diákoknak – lehet.

A pályázathoz a következő adatokat kérjük csatolni:

  • név
  • korosztály/kategória, pontos internetes elérhetőség, a helység ahol a pályázó él.

 A víz útja a folyótól a folyóig

A Duna-mentén élők szerencsés helyzetben vannak, ivóvizüket a Dunából kapják. Magyarország más tájain vízbányákból, karsztkutakból érkezik a tiszta ivóvíz.

A folyó vizének egy kis része a mederbe szivárog, ahol a homok- és kavicsréteg között apró élőlények sokasága megtisztítja a vizet, majd a kavicságy még jól átszűri. A parton álló csápos kutak csövein, „csápjain” keresztül a kútaknába kerül a már tiszta ivóvíz. Innen búvárszivattyú nyomja a vizet a gyűjtőcsatornán keresztül a víztározókba, vezetékekbe, majd a lakásokba, intézményekbe. A felhasználás, fogyasztás során szennyvíz lesz a tiszta vízből. Az emberekre, környezetre veszélyes szennyvizet a tisztító telepeken tisztítják meg. A szennyvízből először a nagyobb szennyeződéseket távolítják el, majd ülepítik. A nem látható kis szennyeződéseket baktériummal „ etetik” meg. A vegyszereket is lebontják belőle. A fennmaradó iszapot a mezőgazdaság tudja felhasználni. A fertőtlenített, megtisztított víz végül visszakerül a folyóba, a természet körforgásába.

Beküldési határidő: 2013. március 11. (hétfő), 08:00.

Díjazás, nyeremények, értesítés: A meghirdetett pályázatokban korosztályok szerint a zsűri által legjobbnak ítélt első három helyezettet fogjuk díjazni. A legjobbnak talált munkák a Duna Múzeum honlapján egész évben láthatóak lesznek. A díjazottakat e-mailben fogjuk értesíteni 2013. március 18. hétfő 12h-ig. A díjazottak március 21-én csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében ünnepélyes keretek közt vehetik át a jutalmakat, majd ezt követően egy Parlamenti sétára invitáljuk őket.

Forrás: Készíts képregényt! pályázat