palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kiemelt projektek előkészítése: A Tisza-hullámtér árvízvédelmi rendezése

Jelenleg is zajlik az előkészítése a Tisza-hullámtér árvízvédelmére kidolgozott környezetvédelmi nagyprojektnek. A beruházás tervezett összköltsége több mint 10 milliárd forint. A projekt előkészítése 450 millió forintba kerül, ez jelenleg is tart. A tervek szerint a pályázatot a nyáron nyújtják be második fordulóra. A kivitelezés várhatóan jövőre kezdődik, és 2012 végén fejeződik be. A több mint 10 milliárd forintos projekt a nagyvízi meder vízszállító képességének javítását célozza Kisköre és Szolnok között, a folyó mintegy 62 km hosszú középső szakaszán. A 8 ezer hektárnyi hullámteret érintő beavatkozásokkal árvizek esetén 40 centiméteres vízszintcsökkentést lehet majd elérni az érintett szakaszon. A beruházás közvetlenül 17 településen 130 ezer embert érint, de a teljes Tisza-völgyben élő mintegy másfélmillió ember árvízi biztonságát növeli.

A fejlesztés illeszkedik a Tisza-szabályozáshoz, az árvízvédelem mellett a természetvédelmi és az erdészeti szempontokat is figyelembe veszi.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program árvízi tározók építésével, a már meglévő árvízvédelmi létesítmények fejlesztésével és a nagyvízi meder – a töltések közötti terület – vízszállító képességének javításával kívánja növelni a Tisza-völgy árvízi biztonságát. Ez utóbbi fejlesztések közé tartozik a Tisza-hullámtér projekt.

A legutóbbi évek rendkívüli árvizeinek magas szintjét és tartósságát döntően a hullámtérben történt beavatkozások és természetes folyamatok okozták. A nagyvízi mederben egyre nagyobb területeket törtek fel és fogtak növénytermesztésbe, más területeket pedig használaton kívül helyeztek, itt cserjés, erdős, áthatolhatatlan növényzet alakult ki, ami jelentős mértékben akadályozza a víz gyors levonulását. A vízsebesség csökkenésével egyre több iszap rakódott le, ami még inkább meggyorsította a növényzet burjánzását, és ez tovább csökkentette a meder vízszállító képességét. A nagyvizek levonulását akadályozzák az engedélyezettnél magasabb nyárigátak, a csatornák menti anyagdepóniák, a természetes övzátonyok és a helyenként keskeny hullámtér is.

A vízszállító képesség növelése érdekében több helyen kiszélesítik a hullámteret és áthelyeznek 10 km árvízvédelmi fővédvonalat, rendezik a partbiztosítást, a nyári gátakat, az övzátonyokat.

Visszabontják a Kanyari csatorna menti és a Pityóka nevű depóniákat, megoldják a Csatlói Holt-Tisza és a Patkós holtágak természetvédelmi vízpótlását, és felújítják a Zsidófoki zsilipet. Az engedélyezett szintre visszabontják a Tiszaroff felső nyári gátat, a területen lévő zsilipet felújítják. Rendezik az övzátonyt Tiszaburával szemben, Nagykörűnél, a kompátjáró menti területen és a Kanyari szakaszon. A bal parton, Nagykörűnél elbontják, a Hanyi-Tiszasülyi tározóhoz kapcsolódóan a Hanyi-ér torkolatánál pedig megépítik a partbiztosítást.

Az árvízi levezető sávba eső, szántóföldként és gyepként nyilvántartott földek jelentős részének művelésével felhagytak. Tekintettel arra, hogy ezek a területek beerdősültek és elbozótosodtak, az árvízi sávot rendezni kell. A projekt részeként kitisztítják a bozótos területeket, az erdős részeket pedig a természetvédelmi és az erdészeti szempontoknak is megfelelően ritkítani fogják.

A beruházás tervezett összköltsége több mint 10 milliárd forint. A projekt előkészítése 450 millió forintba kerül, ez jelenleg is tart. A tervek szerint a pályázatot a nyáron nyújtják be második fordulóra. A kivitelezés várhatóan jövőre kezdődik, és 2012 végén fejeződik be.
(KVVM)

linkek: Sárospatak látnivalók Magyarország nyaralás Torun utazás