palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kódvilág design pályázat

A vonalkódokkal és 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország fennállásának 30. évfordulója alkalmából KódVilág elnevezésű design pályázatot hirdet a vizuális művészetek területén alkotó képző- és iparművészek, designerek, művészhallgatók és minden más résztvevő számára.

A pályázat témája
A pályázó feladata a vonalkódokra és a 2D kódokra jellemző csíkos-kockás motívumok alkalmazása/bemutatása egy olyan művészeti alkotáson keresztül, amely szokatlan képzettársításon alapul. A tematika vonatkozásában irányadónak tekinthetők a következő megközelítések:

 • KódVilág és Ember
 • KódVilág és Természet
 • KódVilág és Tárgyak

A pályázatra várjuk a képző- és iparművészet, valamint a médiaművészet bármely ága képviselőinek műveit, továbbá a művészeti hivatásra készülő hallgatók és diákok alkotásait, ám szívesen fogadjuk mindazoknak a munkáit is, akik kellő kreativitást éreznek magukban festmény, grafika, szobor, használati tárgy, fotó, animáció vagy akár videofilm készítésére a megadott témában.

Díjak
Az első három helyezett pénzjutalomban részesül.

 • 1. helyezett: 180.000 Ft
 • 2. helyezett: 150.000 Ft
 • 3. helyezett: 120.000 Ft

Az online közönségszavazás nyertese tárgyjutalomban részesül.
Közönségdíj: Samsung Galaxy Tablet

A jelentkezés módja és a pályamű benyújtása

 1. A pályázaton való részvételhez előzetes online regisztráció szükséges a www.kodvilag.hu weboldalon.
 2. A pályázatra az elkészült művek digitális fotójával lehet jelentkezni, amelyet 2014. október 26-ig kell online beküldeni a palyazat@kodvilag.hu e-mail címre.
 3. A szakmai zsűri a beküldött fotók alapján az 1. fordulóban arról határoz, hogy mely alkotók elkészült műveit kéri beadni a 2. fordulóra. Az így bekért munkákat 2014. november 3-tól 7-ig, 9-16 óra között személyesen vagy postai úton (tértivevénnyel) szükséges eljuttatni a pályázat kiírójának székhelyére: GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 1139 Budapest, Fáy utca 1/B.

Fontos tudnivalók

 • Egy pályázó legfeljebb 1 darab alkotással pályázhat.
 • Az 1. fordulóra beküldött fotót JPG, PNG vagy PDF fájl formátumban, minimum 1024×768 pixel méretben fogadjuk el. Térbeli alkotásokról 2-3 darab különböző nézetből készült felvételt szükséges beküldeni. Rövidfilmek, videó alkotások esetében kérjük a művet lehetőleg HD minőségben (1280×720 pixel, 25 fps, sztereó hang), maximálisan 5 perc hosszúságban beküldeni.
 • A pályázó a beküldött fotó szabályos megérkezéséről visszaigazoló értesítést kap
  e-mailben. Ekkortól érvényes a pályázó jelentkezése.
 • Az elbírálás név nélkül történik, ezért sem az 1. fordulóra beküldött fotó, sem a 2. fordulóra beadott pályamű nem rendelkezhet (látható helyen) név vagy szignó megjelöléssel. Kizárólag a pályázó saját kódszáma kerülhet feltüntetésre, amelyet az online regisztrációkor e-mailben kapott.
 • Az 1. fordulóra beküldött fotók mellett a saját kódszámon túl szükséges megadni a pályamű következő adatait: címe, technikája, méretei.
 • A 2. fordulóra beadott pályaművel együtt kérjük zárt borítékban leadni a kitöltött és aláírt jelentkezési lapot. A borítékon csak a pályázó saját kódszámát szabad feltüntetni.
 • A beadott pályamű mérete (legnagyobb kiterjedésben) nem haladhatja meg a 180 centimétert.
 • Pályázni csak olyan alkotással lehet, amely más személy szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti. Az ebből eredő esetleges jogsértésekért a kiírók nem vállalnak felelősséget.
 • A pályamű kiállításkész beadásáról minden jelentkezőnek saját magának kell gondoskodnia.
 • A pályázás folyamatával és a pályaművel kapcsolatban minden fontos részlet megtalálható a www.kodvilag.hu oldalon a Gyakori kérdésekben.

Határidők

 • A pályázatra készült művek fotójának online beküldési határideje: 2014. október 26.
 • A 2. fordulóba bekerült pályaművek beadási ideje: 2014. november 3-7.

Az elbírálás menete
A KódVilág Design Pályázatra beérkezett alkotásokat elismert művészekből és rangos szak- emberekből álló zsűri értékeli.

A zsűri az alábbi szakértőkből áll össze:

 • Művészeti egyetemek tanárai
 • Főiskolák művészeti karainak tanárai
 • Elismert művészek, dizájnerek
 • A szabványos azonosítás és vonalkódok szakértői

A zsűri értékelése
A zsűri az 1. fordulóban előválogatást végez: a beérkezett fotók alapján dönt arról, hogy mely alkotások kerülnek a 2. fordulóba.

A 2. fordulóba bekerült pályaművek közül a zsűri kiválasztja azt a legfeljebb 25 darab alkotást, melyet a KódVilág kiállítás bemutat. Mindemellett a zsűri a 2. fordulóba bekerült művekből kiválasztja az 1., 2. és 3. díjak nyertesét is.

A pályaművek értékelési szempontjait a www.kodvilag.hu oldalon a Gyakori kérdésekben ismertetjük. Az alkotások értékelése jeligés rendszerben történik, így a pályázó személye a zsűri számára nem válik ismertté.

Közönségszavazás
A 2. fordulóba bekerült művekre online közönségszavazáson lehet voksolni 2014. november 7. és 16. között a www.kodvilag.hu oldalon elérhető szavazófelületen. Az a pályázó nyer, akinek az alkotása a szavazás ideje alatt a legtöbb szavazatot kapja.

Eredményhirdetés, kiállítás
A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások 2014. november 26. és 30. között Budapesten a Design Terminálban kerülnek kiállításra, melynek megnyitóján ünnepélyes keretek között hirdetjük ki a KódVilág Design Pályázat nyerteseit, és átadjuk a díjakat.

A GS1 Magyarország tervei közt szerepel, hogy a KódVilág pályázat legjobb alkotásait 2015-ben országos vándorkiállításon is bemutatja, hogy a pályaműveket a nagyközönség vidéken is megtekinthesse.

További információ
Az alkotómunkához folyamatos segítséget és inspirációkat adunk a pályázók számára a www.kodvilag.hu weboldalon, valamint a KódVilág Facebook oldalon.