palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Komáromy Gábor ösztöndíj

A Cook Communications, a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) együttműködve ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére, a 2012-2013-as tanévre. A Cook Communications teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújtó PR-ügynökség, amely irodáival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban van jelen. A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat, képzési területtől függetlenül, nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára.

Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összességében 1200 euró, melyből 300 euróhoz jut az MCC könyvtárának média szekciója könyvek és folyóiratok beszerzése céljából. A nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül és mentori segítséget kap munkájához egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC média/kommunikáció szakirányára. A 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be, a pályázó által szabadon választott témakörben és műfajban. A témakörtől függetlenül, a pályázatnak választ kell adnia a kérdésre, hogy miért éppen ezt a témát dolgozta fel a pályázó és miért tarthat számot a történet az olvasók érdeklődésére.

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

Gábor Kaliforniában riporteri díjat nyert, majd felelős szerkesztője lett Magyarország első online újságjának, a magazix.hu-nak. Tanulmányait Magyarországon, Líbiában és az Egyesült Államokban végezte. Los Angelesben, a University of Southern California-n szerzett MA-fokozatot nyomtatott sajtó szakirányon. 1997-ben hazatért, majd angol nyelvű újságírást tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció szakán és multimédia labort hozott létre az egyetemen. Gábor az elsők között írt magyarul az internet világáról és működéséről; ebben a témában íródott első könyvének a címe Légy boldog az interneten, amely 1995-ben jelent meg, és további hat mű követte a világháló és a számítástechnika világáról.

Fordítóként is dolgozott, hét kötetet ültetett át magyarról angolra és viszont. Ezek közül az utolsó a Bársony–Daróczi szerzőpáros által szerkesztett, az IDEA-nál kiadott Pharrajimos: Romák sorsa a Holokauszt idején volt. Gábort felesége, Ágota és fia, Julian gyászolja.

A 2012-es ösztöndíj pályázati feltételei

A 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíj négy elemből áll: a Cook Communications 1200 euró pénzügyi támogatást biztosít, melyből 300 eurót könyvek és folyóiratok beszerzésére különít el az MCC könyvtárának média szekciója részére. A nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, negyedéves részletekben folyósítva, amennyiben az ösztöndíjas szakmai munkája megfelelő ütemben halad. A győztes diákot Adam LeBor, a The Economist budapesti tudósítója segíti mentorként, illetve az MCC Média/Kommunikáció szakirányára is felvételt nyer.

A 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be, vonatkozzon az riport (feature), portré, vagy oknyomozó cikk(ek) megjelentetésére, a pályázó által szabadon választott témakörben, amely szólhat a politikáról, üzleti életről, tudományos kérdésekről, pénzügyi témákról, a környezeti problémákról, a bűnözésről, a sportról, a technológia kérdéseiről, az oktatásról, az egészségügy vagy a kultúra érdekességeiről. A témakörtől függetlenül, a pályázatnak választ kell adnia a kérdésre, hogy miért éppen ezt a témát dolgozta fel a pályázó és miért tarthat számot a történet az olvasók érdeklődésére.

A 2012-es Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottsága

  • Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)
  • Révész Ágota: diplomata, a kulturális és oktatási ügyek konzulja a Sanghai Magyar Főkonzulátuson, az MCC tanára
  • Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője
  • Joe Cook: a Cook Communications alapítója
  • Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója
  • Lambert Gábor: a Figyelő főszerkesztője, az MCC tanára

A jelentkezésről

A pályázónak igazolnia kell, hogy nappali tagozatos hallgatója valamelyik felsőoktatási intézménynek és kiválóan beszél angolul. Angol és magyar nyelven kell benyújtania motivációs levelét, önéletrajzát és a tervezett projekt 400 szónál nem hosszabb ismertetését. A pályázatokat a GK2011@cook-comm.com és a GK2012@mcc.hu email címre kérjük elküldeni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. szeptember 28.

A beérkezett pályamunkák alapján kiválasztott pályázóknak, előreláthatólag szeptemberben kell megjelenniük az interjún, ahol a tervezett projektek ütemezését és munkatervét kell prezentálniuk. Az eredményhirdetésre októberben kerül sor.

A 2011. évi Komáromy Gábor-ösztöndíjról

A 2011-ben kiosztott Komáromy Gábor-ösztöndíj nyertese Laborczi Dóra, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának végzős MA kommunikácó és médiatudomány szakos hallgatója volt. Dóra egy hátrányos helyzetű roma nőkről szóló cikksorozat tervével nyerte el az ösztöndíjat. Az ösztöndíj támogatásával az ország számos szegénynegyedére eljutott, a cikksorozat színteréül végül Bódvalenkét, a borsodi freskófalut választotta, ahová többször is visszajárt, hogy minél árnyaltabb képet tudjon adni a mélyszegénységben élő nők és gyermekek mindennapjairól. Dóra cikkeit a hvg.hu jelentette meg: „Ha választhatnék, megfognám ezt a házat a négy sarkánál és letenném valami rendes helyen”

(http://hvg.hu/itthon/20120307_bodvalenke_freskofalu_turizmus) és „Egy nap a gettóban” (http://hvg.hu/itthon/20120810_bodvalenke_roma_getto) címmel. Dóra cikkeinek témája köré szerveződött az MCC média/kommunikáció szakirányának „A cigányút nem cigányút” című kerekasztal-beszélgetése 2012 májusában. http://www.mcc.hu/komaromy_osztondij_2011

http://www.mcc.hu/media_kerekasztal_2012_majus

További információért, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

Cook Communications

Viktoria Hamori
Tel.: + 36 30 254 0929
Email: viktoria.hamori@cook-comm.com

Joe Cook
Tel.: + 420 602 683 230
Email: j.cook@cook-cmm.com
www.cook-comm.com

Mathias Corvinus Collegium

Molnár Bálint
Tel.: +36 70 286 4329
Email.: bmolnar@mcc.hu / molnar_balint@yahoo.co.uk

Lewis Krisztina
Tel.: + 36 1 372 0193
Email: klewis@mcc.hu
www.mcc.hu