palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kutatók Utcája Pályázat 2010

kutatók utcája pályázatKutatók Utcája pályázat 2010 – A Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány pályázatot ír ki a vizualitás különböző területeivel foglalkozó egyetemi hallgatók és kutatók számára, a 2010 szeptember 24-én a Kutatók Éjszakája keretében megrendezésre kerülő Szem-Pont Akció Kutatók Utcáján való részvételre.


A Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány a Kutatók Éjszakájának központi helyszínén megrendezi az első Szem-Pont Akció-t, a vizualitással foglalkozó tudományterületek népszerűsítésére és segítésére. A Szem-Pont Akció egyik helyszíne a Kutatók Utcája lesz, melynek célja, hogy fórumot biztosítson a nagyközönség bevonására a kísérleti alanyokat igénylő kutatási folyamatokba. Így lehetővé válik, hogy a kutatás iránt érdeklődő nagyközönség – önkéntes alapon – kísérleti alanyként részt vehessen a vizualitással kapcsolatos különböző kutatási projektekben.

A rendezvényen lebonyolítandó kutatási projekteket jelen pályázat útján keressük. A neves kutatókból álló szakmai zsűri 10-12 projektet választ majd ki a pályázók közül.

A nyertes kutatási projektek számára biztosítandó lehetőségek

 1. A projektek egy-egy kiállítási standot kapnak a vizsgálatok elvégzésére.
 2. A projektek rövid leírása előzetesen felkerül a Szem-Pont Akció honlapjára, és az ezeket tartalmazó nyomtatott ismertetőt a Szem-Pont Akció minden látogatója megkapja.
 3. A projektek bemutatására a rendezvény során a Szem-Pont Akadémia színpadán 8-10 perces prezentációs lehetőséget biztosítunk.

A nyertes projektek feladatai

 1. A vizsgálatokhoz szükséges eszközöket a kutatást végzőnek, vagy intézményének, esetleges támogatójának kell biztosítania.
 2. A vizsgálati folyamatok hely- és időigénye, valamint kapacitása a rendezvény lehetőségeihez, igényeihez kell, hogy igazodjon.

Az elbírálás szempontjai

 • A projekt lebonyolíthatósága (a vizsgálat helyigénye, eszközigénye, időigénye, megfelelő kapacitás biztosítottsága):
  • A projektek számára átlagosan kb. 12 m2-es kiállítási standot tudunk biztosítani, megfelelő számú asztallal és székkel, elektromos csatlakozási lehetőséggel. A standok alapterülete nem jelent felső korlátot, azok változhatnak a vizsgálatok helyigényének megfelelően, a rendelkezésre álló, összesen kb. 140m2 kiállító terület erejéig.
  • Előnyben részesülnek azok a pályázók, akik nyilatkozatuk szerint a vizsgálatokhoz szükséges valamennyi eszközt biztosítani tudják, de korlátozott mértékben segítséget tudunk nyújtani támogató keresésében.
  • A Kutatók Éjszakája központi helyszínén 2010-ben kb. 4000 látogatóra számítunk, a Kutatók Utcáján tehát óránként átlagosan kb. 400 fő fog megfordulni, de ez a szám csúcsidőben akár 800 főre is emelkedhet. Ezért szükségesnek látjuk, hogy az egyes projektekben óránként legalább 60 fő felmérésére legyen lehetőség. (Ez megoldható csoportosan végezhető vizsgálatokkal, vagy olyan egyéni vizsgálatokkal, amelyeket egyidőben több emberrel is fel tudnak venni.) Ennek megfelelően kell kialakítani a vizsgálatok folyamattervét.
 • A vizsgálat élményszerűsége a vizsgálati alanyok számára:
  • A Kutatók Éjszakája rendezvény elsődleges célja, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a kutatási folyamatokba. Ezért szükséges, hogy a vizsgálatok érdekesek, élményszerűek és tanulságosak legyenek a vizsgálati alanyok számára is.
 • A Szem-Pont Akció törekszik változatos, sokszínű vizsgálati paletta összeállítására:
  • Ezért a fenti szempontoknak megfelelő kutatási projektek közül a szakmai zsűri állítja össze a Kutatók Utcája projektkínálatát.

A pályázat beadása
A pályázatot elektronikus úton kell beküldeni, egyetlen, zip, vagy rar fájlban tömörített, 2 MB-nál nem nagyobb mellékletként, visszaigazolás kérésével.

Beküldési határidő: 2010. június 21-e éjfél

Cím: szempontakcio@gmail.com

A pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

 • A kutatási projekt és a kutatásban résztvevők rövid bemutatása;
 • A tervezett vizsgálat(ok) részletes forgatókönyve és időterve, a tervezett kapacitás számításával, valamint a hely- és eszközigény,
 • A kutatást végzőnek, vagy intézményének, esetleges szponzorának nyilatkozata arról, hogy a vizsgálatokhoz szükséges eszközöket biztosítja. (Amennyiben a pályázó nem tudja biztosítani a projekthez szükséges valamennyi eszközt, az nem jelenti a pályázatból való kizárást, a kiíró korlátozott mértékben segítséget tud nyújtani támogató keresésében.)

További információk:

szempontakcio@gmail.com
Rozsovits Ildikó: +36302708510

Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány
1111 Budapest, Műegyetem rpt. 3.

Igény esetén szívesen tartunk személyes pályázati ismertetést is, érdeklődni Rozsovits Ildikónál lehet.

Letölthető dokumentumok:

Pályázati kiírás
Plakát 1
Plakát 2

Forrás: http://colourandlight.hu/