palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Learn to fly pályázat

A NESsT és a Citibank 2011-ben ismét meghirdeti közös társadalmi vállalkozásfejlesztő programját az üzleti szektorban tevékenykedő társadalmi kisvállalkozások számára. Az üzletviteli képzést és finanszírozást nyújtó programban 10 sikeresen pályázó kisvállalkozás vehet részt, amelyek a jelen pályázati felhívásban szereplő kritériumok alapján nyújtják be pályázatukat.

A pályázat benyújtási határideje: 2011. november 14.

Beküldési cím: ahorvath@nesst.org

A sikeres pályázók ingyenesen vehetnek részt a fejenként egymillió forintot meghaladó értékű képzésben, míg a két legsikeresebb üzleti tervet elkészítő vállalkozás egyenként 10 000 dollár anyagi támogatásban részesül társadalmi vállalkozása beindításához vagy fejlesztéséhez.

A NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Pályázatot az üzleti szektorban a NESsT-nek a nonprofit társadalmi vállalkozások fejlesztése területén immár több mint 10 éve végzett tevékenységére építve hirdetjük meg. Elsőként 2008-ban indítottuk el az üzleti szektorban tevékenykedő társadalmi vállalkozásokat megcélzó vállalkozásfejlesztési programunkat, melynek sikerét a résztvevők visszajelzései és eredményei azóta is tanúsítják.

A program a Citi Alapítvány támogatása és a Citibank dolgozóinak önkéntes munkája révén valósulhat meg.

1. Mit takar a társadalmi vállalkozás fogalma az üzleti szektorban?

A NESsT meghatározása alapján az a vállalkozás minősül társadalmi vállalkozásnak az üzleti szektorban, amely:

 • Termékei előállítása, értékesítése, illetve szolgáltatásai nyújtása során valamely égető társadalmi probléma megoldását is célozza, és üzleti tevékenysége szerves részét képezi a társadalmi célkitűzés. Az üzleti szektorban tevékenykedik; a profitcél és a társadalmi cél közti egyensúly megteremtésére törekszik, szem előtt tartva mind a pénzügyi fenntarthatóságot, mind a társadalmi hatást.
 • Helyi közösségek fejlesztéséhez járul hozzá például hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása, egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzásegítés, csökkentett energia- és erőforrás-felhasználás, természetvédelmi tevékenység, a víz vagy a levegő minőségének javítása révén.

Ki pályázhat?
Olyan egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezők, vagy korlátolt felelősségű társaságként (kft), illetve betéti társaságként (bt) bejegyzett kisvállalkozások vagy szociális szövetkezetek jelentkezését várjuk, akik/amelyek pénzügyi eredményük és társadalmi hatásuk növelése érdekében szívesen részt vennének ingyenes szakmai képzést és tanácsadást, illetve finanszírozást is nyújtó programunkban.

A programban való részvétel feltételei:

 • A vállalkozás vagy a kidolgozandó ötlet megfelel a társadalmi vállalkozás fenti meghatározásának.
 • A vállalkozás foglalkoztatottainak száma minimum 1 és maximum 100 fő, az éves bevétel pedig nem haladja meg az 1 millió eurót.
 • A vállalkozás már megalakult, és gazdasági tevékenységet folytat.

A fenti feltételeket teljesítő pályázók közül az alábbi szempontok alapján választjuk ki a programba bekerülő 10 vállalkozást:

 • A vállalkozás rendelkezik növekedési potenciállal és ez által bővíti azok körét, akiken tevékenysége segít, illetve egy mások számára példaértékű üzleti modellt alkalmaz.
 • A vállalkozás számára hozzáadott értéket jelent a NESsT tanácsadás.
 • Előnyben részesítjük azokat a vállalkozásokat, illetve üzleti ötleteket, amelyek hátrányos helyzetű embereknek teremtenek munkahelyet.

3. A program alkotóelemei
A tízhónapos program a részt vevő társadalmi vállalkozások számára kétnapos modulokból álló tanfolyamsorozatból és személyre szabott tanácsadásból áll. A program célja, hogy a vállalkozások olyan üzleti tervet készítsenek, amely hozzásegíti őket vállalkozásuk fejlesztéséhez, fokozva ezáltal pénzügyi eredményességüket és társadalmi hatásukat. A képzési program az alábbi három modult tartalmazza:

 • Piackutatás és marketing
 • Működés és menedzsment
 • Pénzügyi és kockázatelemzés, valamint a társadalmi célok elérése

A program több, egymásra épülő lépcsőből áll, amelyek eredményeként a vállalkozók a tréningek és a személyes tanácsadások segítségével elkészítik megalapozott üzleti tervüket az elkövetkező három évre:

2011. november 14. Pályázatok benyújtásának határideje
2011. november 25. A 10 sikeres pályázó kiválasztása
2011. december 8-9. Piackutatás és marketing tréning
2011. december – 2012. január Konzultáció személyesen, telefonon, e-mailben
2012. január 20. A piackutatás és a marketing terv benyújtási határideje (feltétele a következő tréningen való részvételnek)
2012. február 9-10. Működés és menedzsment tréning
2012. február Konzultáció személyesen, telefonon, e-mailben
2012. február 27. A működés és menedzsment terv benyújtási határideje
2012. március 22. A marketing és működési terv bemutatása egy szakértőkből álló panelnek, melyen a Citibank önkéntes szakértői és a NESsT munkatársai vannak jelen. Ezt követően kiválasztjuk azt a hat legerősebb üzleti tervet, melyek részt vesznek a program további szakaszában.
2012. április 19-20. Pénzügyi, kockázatkezelési és társadalmi célok elérése tréning
2012. április-május Konzultáció személyesen, telefonon, e-mailben
2012. május 25. A kész üzleti tervek leadási határideje
2012. június – július Az üzleti tervek értékelése a Citibank önkénteseinek és a NESsT munkatársainak részvételével, részletes írásbeli szakértői javaslatok eljuttatása a résztvevők számára
2012. július 5. Az üzleti terv bemutatása egy szakértőkből álló panelnek, melyen a Citibank önkéntes szakértői és a NESsT munkatársai vannak jelen; a két díjazott kiválasztása
2012. szeptember Támogatási szerződéskötés a díjazottakkal

(A NESsT fenntartja az időpontok változtatási jogát.)

A program keretében a két legsikeresebb tervet elkészítő üzleti vállalkozás egyenként 10 000 dollár összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül az üzleti tervben megfogalmazott céljai megvalósításához, melyet a NESsT és a Citibank befektetési bizottsága ítél oda.

4. Mit nyer az Ön vállalkozása a részvétellel?

 • Ingyenes menedzsment és üzleti tervezési képzést és személyre szabott tanácsadást, melynek piaci értéke több mint egymillió forint.
 • Tőkét: a NESsT és a Citibank 10 000 dollár összegű díjjal jutalmazza a két legjobb üzleti tervet készítő vállalkozást.
 • Lehetőséget üzleti mentorokkal való kapcsolatépítésre a Citibank, illetve a NESsT Üzleti Tanácsadói Hálózata révén, melynek tagjai az üzleti világ elismert szakemberei.
 • Promóciós lehetőséget a NESsT marketingcsatornáin keresztül.

5. Hogyan lehet jelentkezni?

Letölthető dokumentum

Pályázati felhívás

Amennyiben a programunk felkeltette érdeklődését, kérjük, küldje el a honlapunkról (http://www.nesst.org/?portfolio=citi-sme-iii-competition) letölthető Pályázati anyagot kitöltve legkésőbb 2011. november 14-ig Horváth Annának az ahorvath@nesst.org e-mail címre. A beküldött pályázati anyagok alapján kiválasztott vállalkozások meghívást nyernek az első, decemberi képzési modulra.

Ha bármilyen további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal. (Horváth Anna: ahorvath@nesst.org; 30/619 33 69).

A NESsT-ről
A NESsT olyan hosszútávon fenntartható társadalmi vállalkozások fejlesztésével foglalkozik, amelyek a feltörekvő gazdaságok legfontosabb társadalmi kihívásaira keresik a megoldásokat. 1997-es budapesti alapítása óta a NESsT közel 2.000 társadalmi vállalkozásnak nyújtott pénzügyi támogatást és üzletviteli tanácsadást, illetve mentori támogatást a világ 40 országában. A NESsT portfóliója jelenleg a következő tíz országban működik: Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Argentína, Brazília, Chile, Ecuador és Peru. Bővebben: www.nesst.org.

A Citiről
A Citi vezető globális pénzügyi szolgáltatóként körülbelül 200 millió lakossági, vállalati, állami és intézményi ügyfelet szolgál ki világszerte több mint 160 országban és közigazgatási területen. A Citi a pénzügyi termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja ügyfelei számára, beleértve a lakossági banki szolgáltatásokat, a hiteleket, a vállalati és a befektetési szolgáltatásokat, az értékpapír-kereskedelmet, illetve a tranzakciós szolgáltatásokat és a vagyonkezelést.

További információ: www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi

A Citi Alapítványról
A Citi Alapítvány világszerte elkötelezetten támogatja a hátrányos helyzetű egyének és családok gazdasági lehetőségeinek bővítését, illetve a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférésüket, hogy segítséget nyújtson életszínvonaluk növeléséhez. A Citi Alapítvány globális támogatási stratégiájában kiemelkedő szerepet kap a mikrofinanszírozás, a vállalkozásfejlesztés, a fiatalok oktatása és önfenntartásra való felkészítése, a pénzügyi oktatás és képzés, valamint a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés biztosítása. A Citi Alapítvány a mikrofinanszírozás, valamint a vállalkozásfejlesztés területén működő partnereivel együtt támogatja a környezetvédelmi programok és innovációk megvalósítását. További információ a www.citifoundation.com címen található.

 Forrás: http://www.nesst.org