palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Legyen más a szenvedélyed! alkotói pályázat

legyen mas szenvedelyed„Alkotótevékenység a prevenció tükrében” A TÁMOP 5.2.9.-13/1-2014-0001 – „Legyen más a szenvedélyed!”  elnevezésű kiemelt projekt keretén belül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet – Nemzeti Drogmegelőzési Iroda alkotói pályázatot hirdet 10 – 20 év közötti fiatalok részére.

Nevezési határidő és az alkotások beérkezési határideje: 2015. január 10. 24 óra

Pályázati művek kivitelezése:

 1. Plakát,
 2. MEME,
 3. képregény,
 4. montázs,
 5. kollázs képek.

Pályázók köre: 10 és 20 év közötti fiatalok.

Pályázni lehet egyénileg, illetve csoportosan, műhelyi háttérrel dolgozó alkotók, oktatási intézményektől függetlenül, vagy iskolai, nevelőotthoni szakkörök, műhelyek, intézmények (büntetés végrehajtás, gyermekvédelem alap- és szakellátás) háttértámogatásával.
Készülhetnek az alkotások családi, közösségi, programként, vagy spontán szerveződő kreatív csoportokban, esetleg egyéni alkotásokként.

A téma
A pályázók feladata a Nemzeti Drogellenes Stratégia céljaival egybecsengő üzenetek megfogalmazása, átadása egy művészeti alkotáson keresztül.

A főbb témakörök:

 • Egészséges életmód, tiszta tudat, józanság, a kábítószer-használat helyett alternatív szabadidő eltöltése (sport, zene, alkotás, tudomány, barátok, hobbik…stb.), a szermentes élet pozitív üzenetének közvetítése. Miért jobb a tiszta életet választani a kábítószer helyett?
 • Az alkotók műveikben kritikával is élhetnek a mozgásszegény életmóddal, a játékfüggőséggel, az internet és egyéb függőséggel, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a drog és kábítószer-használattal (dizájner dogok használatával) kapcsolatos életvitellel szemben
 • A designer drogok elkerülésének lehetősége. Hogyan jelenik meg a designer droghasználat a fiatalok életében? A drogprobléma megjelenésének esetleges színterei, a probléma észlelés módjai, lehetőségei, korai jelek a tipikus válaszreakciók, a lehetséges problémakezelési módok mik lehetnek? Ki, és mit tehet, ha a problémát észlelte?

Megoldásközpontú válaszokat várunk az alkotásokban.
A kiírásunk azoknak a fiataloknak is szól, akik valamikor kipróbáltak már valamilyen szert, vagy volt olyan életszakaszuk, amikor túl nagy szerepet játszott az életükben egy-egy függőséget okozó tényező (internet, játékok, viselkedési addikciók, alkohol, kábítószer… stb.).
Megfogalmazhatják alkotásaikban, hogy mi volt, vagy lehet ennek az időszaknak a tapasztalata önmaguk és mások számára.

A célcsoport és üzenet
Az alkotás a saját korosztály részére tartalmazzon információkat, üzeneteket. A humor finom közvetítő eszköz lehet a nehéznek tűnő témákban is. Milyen értelmes célokkal, tevékenységekkel kitöltött életet képzel el az alkotó maguknak és a következő generációknak?

A technika
Az alkotásokat és a nevezési lapot elektronikus formában kérjük beküldeni.

 • Plakát: digitálisan kérjük beküldeni. Méret: A3 (297 x 420 mm), vagy A1-es (600 x 840 mm). Képanyagok felbontása: 300 Dpi, minél nagyobb méret.
 • MEME: digitálisan beküldendő, ajánlott formátum: JPEG, 300 Dpi
 • Képregény: A4-es formátum,
 • Kollázs, montázs: fotó az alkotásról, JPEG, minél nagyobb felbontásban.

A nevezés ingyenes, részvételi szándékát a preszl@hotmail.com e-mail címre jelezze.

Letölthető dokumentumok

pályázati kiírás és nevezési lap

Díjak: műszaki cikkek, kreativitást segítő rajzeszközök, szabadidő hasznos eltöltését szolgáló lehetőségek.

 1. helyezett (40.000 Ft értékben)
 2. helyezett (30.000 Ft értékben)
 3. helyezett: (20.000Ft értékben)
 4. Különdíj: (10.000Ft értékben)

Pályázatot koordináló szakértő: