palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Lehet kortárs a freskó?! falfestészeti pályázat

Mi a különbség a freskó és a szekkó között? Van-e létjogosultsága a kortárs falfestésnek a narratíva nélküli, white cube terekben? Egyáltalán: kik festenek – és kik néznek – ma freskót egy kiállítóhelyen? Falfestési pályázat white cube terekre.

„Egyetlen pont sem fér el a térben. A tér csak az érzékek részére
tűnik határtalannak; tulajdonképpen szűkebb, mint a pont.
Ami határtalan: kiterjedéstelen; ami kiterjedéstelen, abban a
végtelen nagyság és végtelen kicsinység ugyanaz.”
(Weöres Sándor: A teljesség felé)

Weöres Sándor gondolatához lazán és az év végi ünnepekhez szorosabban kötődve – Fesd meg a MODEM falait! címmel – kortárs freskófestő pályázatot hirdet a debreceni művészeti központ, ahol 2016 végén, 2017 elején a szakralitás kerül középpontba. A bibliai tematikához sajátosan közelítő kortárs művek mellett azonban a MODEM lehetőséget kínál hazai és határon túli képzőművészek számára is a white cube terek képi „narratívával” való megtöltésére.

A kortárs freskófestési pályázatra olyan alkotók jelentkezését várjuk, akik szívesen festenének a MODEM kiállítóterének falaira történetet vagy épp történet nélküli képet, további tematikai megkötés nélkül, de atmoszférájában kapcsolódva a keresztény kultúrkör szellemi és lelki hagyatékához. A hordozót a kiállítótér fehérre festett gipszkarton falai jelentik – így természetesen a „freskó” szó csak a köznyelvben meghonosodott elnevezésként értelmezendő, valójában gyorsan száradó anyagokkal való szekkók készítését várjuk a jelentkezőktől.

A kiírásra legfeljebb 3 pályamunka tervével pályázhatnak alkotók és alkotócsoportok. A rendelkezésre álló felületek mérete: 5×3,6 m; 6×3,6 m; 7×3,6 m vagy 8×3,6 m. A részvételi szándékot kérjük a regisztracio@modemart.hu címen jelezni.

A pályaművekről elektronikus formában tervet/látványtervet várunk, amelyeket legkésőbb 2016. december 31-ig kérünk pdf formátumban beküldeni a fenti e-mail címre.

A munkák közül 3 fős szakmai zsűri – Golda János Ybl-díjas építész, Kónya Ábel, a MODEM művészeti vezetője, valamint Szurcsik JózsefMunkácsy-díjas képzőművész – 2017. január 5-ig választja ki azokat a pályaműveket, amelyeket aztán alkotóik a MODEM falain – 2017. január 10. és 20. között – meg is festhetnek. Az így elkészülő „freskókiállítás” megnyitóját 2017. január 21-én tartjuk, ahol ünnepélyes keretek között a legjobbaknak ítélt munkákért járó díjakat is átadjuk. A műveket 2017. február 19-ig tekinthetik meg a látogatók, a MODEM II. emeleti kiállítóterében. Az alkotásokról professzionális fotódokumentáció készül, azonban a kiállítás zárásával a falfelületeket a következő tárlathoz készítjük elő – így azok csak fénykép formájában maradnak meg.

Fődíj: 10 napos alkotói lehetőség a MODEM műtermében, teljes infrastruktúrával, valamint szállással a négycsillagos Lycium Hotelben, továbbá egy 2 éjszakás szállás félpanzióval 2 fő részére a Hotel Eger & Park négycsillagos szállodában. A freskókiállításra beválogatott munkák alkotói névre szóló MODEM éves bérletet kapnak.