palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

acax pályázatA Leopold Bloom Képzőművészeti Díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket hivatott támogatni. A díj első alkalommal 2011 őszén kerül átadásra a Ludwig Múzeum, ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és az ír Maurice Ward Group együttműködésének eredményeképpen.

A 10.000 euró értékű díjra festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díj a nyertes művész támogatása mellett az általa benyújtott kiállítási koncepció megvalósítását szolgálja. Ezzel kívánunk hozzájárulni a kortárs magyar alkotók és a szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához.

A nemzetközi szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályázók a Kiscelli Múzeum Templomterében rendezett kiállításon mutatkoznak be festményeikkel és/vagy egyedi rajzaikkal. A végső nyertest a zsűri a kiállítás végén, 2011. szeptember 3-án, ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki.

A díj

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj fontos célkitűzése, hogy támogassa a hazai alkotók és a rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését, a művészek nemzetközi bemutatkozását, karrierépítését. A 10.000 euró értékű díjjal ezért egy kortárs magyar képzőművész munkásságát kívánjuk elismerni, önálló vagy csoportos kiállítás keretében történő külföldi bemutatkozását támogatni.

A díj a pályázó belátása szerint oszlik meg a művész tiszteletdíja és a benyújtott kiállítási terv megvalósításának költségei között oly módon, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró.

A pályázat

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót
 3. Legfeljebb 2 oldalas, angol nyelvű, a pályázó festményeit és/vagy egyedi rajzait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. (A kiállítási terv tartalmazhat más műfajban készült alkotásokat is, de elsősorban a fent említett két médiumra kell koncentrálnia.) Kérjük, röviden mutassa be azt a szabadon választott európai kortárs művészeti intézményt, illetve nemzetközi kortárs művészeti eseményt is, ahová a kiállítást tervezi. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója csatolandó.
 4. A választott külföldi intézmény szándéknyilatkozatát, melyben annak vezetője vagy kurátora megerősíti, hogy nyertes pályázat esetén a kiállítást legkésőbb 2013 végéig megvalósítja.
 5. A kiállítás költségvetését, csoportos kiállítás esetén a művész részvételére vonatkozó költségvetést. (A nemzetközi szállítás lebonyolítását a Maurice Ward Group vállalja, így annak díját nem kell belefoglalni a költségvetésbe.)
 6. Annak a 3-6 festménynek és/vagy egyedi rajznak a megjelölését (kép, pontos adatok: cím, év, technika, méret, egyéb), melyet a pályázó a Kiscelli Múzeum Templomterében megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.

A pályázat leadása

A leadási határidő: 2011. június 16., azaz Bloomsday

A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk.
A pályázat leadásának módjáról következő hírlevelünkben nyújtunk részletesebb tájékoztatást.

A döntés

A zsűri döntését elsősorban a következő szempontok alapján hozza meg:

 • a beadott portfólió
 • a kiállítási terv és az azt megvalósító nemzetközi kiállítási intézmény szakmai elismertsége
 • a Kiscelli Múzeum Templomterében megrendezendő kiállításon bemutatásra szánt festmények és/vagy egyedi rajzok

A díjátadó kiállítás résztvevőit 2011. július végéig értesítjük, a közülük kikerülő nyertest pedig 2011. szeptember 3-án, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.

Részvételi feltételek

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket.
 • A pályázók vállalják a szervezőkkel (ACAX, Maurice Ward Group) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését.

Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész vállalja, hogy:

 • további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott legalább három művét a kiállítás idejére (várhatóan 2011. augusztus 18 – szeptember 4.). A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
 • elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művészi reputációját.
 • A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
 • A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő két hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít, és azt megküldi az ACAX részére.
 • A díj összegének kifizetéséről külön megállapodás születik.
 • A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

Az alapító és támogató: Maurice Ward Group

A Maurice Ward Group Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége, mely intelligens logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. A Maurice Ward Group tevékenységében és filozófiájában kiemelt szerepe van a nemzetközi együttműködéseknek és a hosszú távú értékteremtésnek. Ezért döntött úgy az alapító, hogy az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodával együttműködésben létrehozza a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, mellyel a magyar képzőművészek külföldi bemutatkozását, nemzetközi karrierjük előmozdítását kívánja támogatni.

Koncepció és megvalósítás: ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységünk középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.

Az ACAX a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló osztályaként működik.

Együttműködő Partner:

Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum

Kapcsolat:

Projektmenedzserek: Kálmán Rita, Stepanović Tijana
Asszisztens: Juhász Anna
E: leopold.bloom@ludwigmuseum.hu

Az ACAX iroda költözése miatt megváltozott telefonszámunkról hamarosan új honlapunkon tájékozódhat: www.acax.hu