palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

LIFE 2014-2020

logo_life+Az Európai Bizottság közzétette az első pályázati felhívást a környezetvédelmi projektek támogatására irányuló LIFE finanszírozási program keretében. A LIFE program „Környezetvédelem” elnevezésű alprogramja 2014-ben 238,86 millió eurót biztosít arra a célra, hogy a szakemberek Európa-szerte innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és léptessenek életbe a környezetvédelemmel kapcsolatos kihívások kezelésére, különös hangsúlyt fektetve a természet és a biológiai sokféleség megőrzésére, az erőforrás-hatékonyságra, valamint a környezetvédelmi irányításra és tájékoztatásra.

Pályázati határidő: 2014. október 16.

A LIFE programon belül két alprogram van, három-három kiemelt területtel:

I. Környezetvédelem alprogram – 2,6 milliárd euró költségvetés

Kiemelt területek:

  • környezet és erőforrás-hatékonyság,
  • természet és biológiai sokféleség,
  • környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás.

II. Éghajlat-politika alprogram – 864 millió euró költségvetés

Kiemelt területek:

  • éghajlatváltozás mérséklése,
  • alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz,
  • éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás.

A „Környezetvédelem” alprogram a következő hét év folyamán összesen 2592 millió eurót fordít majd környezetvédelmi projektek finanszírozására. Ezen túlmenően a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos irányítás, információterjesztés és figyelemfelkeltés fejlesztését is támogatja.

A „hagyományos” projektek tekintetében az Európai Bizottság különösen azokat a projektjavaslatokat támogatja, amelyek a LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramjában prioritásként meghatározott témákhoz illeszkednek.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. október 16.,
Az integrált projektek benyújtásának határideje: 2014. október 10.

A LIFE program keretében legközelebb majd olyan nonprofit szervezetek pályázhatnak működési támogatásra, amelyek éghajlat-politikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, és tevékenységüket európai szinten fejtik ki. Ezeket az ajánlati felhívásokat idén ősszel fogja közzétenni az Európai Bizottság.

A pályázati felhívás dokumentumai elérhetőek az alábbi linkeken:

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2014/index.htm

A LIFE program 2014–2017. évi többéves munkaprogramja (magyar nyelven): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014D0203&from=EN

A LIFE programot ismertető webhely kezdőlapja: http://ec.europa.eu/environment/life/index.htm