palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

MAKOP

A Magyar Akvakultúra-fejlesztési Operatív Program (MAKOP) célja a fenntartható akvakultúra fejlesztése hazánkban a magyar kis- és közepes vállalkozások által. Az öt szakpolitikai célkitűzésből a PO2- „Zöldebb, karbonmentes Európa” szakpolitikához kapcsolódik. A program a halfogyasztás népszerűsítése mellett a munkahelyteremtést, innovatív technológiák alkalmazását támogatja.

A halgazdálkodási ágazat nemcsak a tógazdaságokkal kapcsolatos üzemi haltermelést, és halfeldolgozást jelenti, hanem a természetes élővizeinket érintő horgászati tevékenységekkel kapcsolatos tevékenységet is. A MAKOP 2021-2027 által biztosított támogatási keretet 2023-ig kell Magyarországnak felhasználni. Az átfogó program az uniós célokkal összhangban ösztönzőleg hathat új akvakultúra vállalkozások (halászok és haltenyésztők) indulására, de a hazai haltermelés és feldolgozás fejlődésére. Fontos szerephez jutnak olyan célkitűzések, mint az új fajok termelésbe vonása, valamint intenzív, innovatív technológiák alkalmazása egyaránt. A célok nemcsak az „Európai Horizont” programmal, de az ENSZ által képviselt Milleniumi Célokkal is összhangban állnak.

A MAKOP két prioritási tengely mentén ösztönzi az új, fenntartható akvakultúra vállalkozások létrejöttét, valamint az olyan vállalkozásokat, amelyek áttérnek a fenntartható akvakultúrára. A gazdálkodás mellett az értékesítéssel kapcsolatos tevékenységek, mint a halboltok, mozgó halboltok, és a part menti árusítás is támogatást élveznek. A program keretet biztosít a halételek fogyasztásának népszerűsítésére, a különböző marketing eszközök alkalmazására: rendezvények, kihelyezett alkalmi árusítás támogatása, amely a hazai akvakultúra termékek és ágazat társadalmi elismertségét javítja.