palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Miért hasznos a mobilGAZDA applikáció?

mobilGAZDA applikáció

A mobilGAZDA applikáció nagy segítség, hogy a gazda a kérelmében szereplő adatait ún. georeferált kép benyújtásával tudja igazolni, amelyek az egységes kérelem online felületén tölthetők be. Erre azért van nagy szükség, mivel az új KAP 2023-2027 a korábbiakban megszokottakhoz képest jócskán megváltozott, számos olyan szabály van, amire nagyon kell figyelni – ezek egyike a Területmegfigyelési rendszer bevezetése.

Mi az a mobilGazda applikáció?

A mobilGazda applikációt a Magyar Államkincstár fejlesztette ki. A 2021-től elérhető alkalmazás az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat igénylők számára rendkívül hasznos, ugyanakkor előnyös a falugazdászoknak és magának a Kincstárnak is. A dinamikus ügyintézés megkönnyíti és gyorsítja a döntéshozatalt és a támogatási döntés meghozatalát, ezáltal a támogatások gyorsabb kifizetését eredményezi. Továbbá megkönnyíti az információcserét a lehetőségekkel és a kötelezettségek kapcsolatosan, és a gazdák is egyszerűbben tudnak a Kincstár felé adatokat megosztani. Egyik kiemelt funkciója a területmérés, és a mezőgazdasági parcelláikról is fotókat küldhetnek be, amely lehetőséget biztosít a helyszíni ellenőrzés kiváltására.

Már elérhető a mobilGazda új verziója

A mobilGAZDA app új verziója nem csak technikai és felületi módosítást, hanem kényelmi változtatást is tartalmaz a minimális dizájnváltás mellett, és a jövőben folyamatosan új funkciókkal fog bővülni. A Kincstár által közölt tájékoztatás szerint felgyorsult az ortofotók offline letöltése és azok betöltése is. Az egységes kérelem indulására (2023. ápr. 20.) elérhető lett az a menüpont, ahol az egységes kérelem benyújtó felületén a georeferált fotók betölthetők – Fénykép készítése saját felhasználásra menüpontban. Az Államkincstár azt kéri az ügyfelektől, hogy amennyiben az alkalmazás automatikus frissítése nincs beállítva, akkor a zavartalan működés érdekében manuálisan frissítsék az App Store, és a Google Play áruházban. Ígérik, hogy a jövőben továbbfejlesztik az alkalmazást annak érdekében, hogy a felhasználók igényeinek mindinkább megfeleljen.

KAP 2023-2027 – Újdonságok, amelyről minden gazdálkodónak tudni kell

Az új KAP 2023-2027 támogatási rendszere a korábbiakban megszokottakhoz képest jócskán megváltozott, számos olyan szabály és szigorítás van, amire nagyon kell figyelni a jövőben. Az Agrárminisztérium a közelmúltban tette közé az új ciklusra vonatkozó területalapú és állatlétszám alapú támogatásainak és vidékfejlesztési pályázatainak feltételeit, és a korábbiakhoz képest a Stratégiai Terv is számos ponton szigorodott. Az agráriumban tevékenykedők elemi érdeke, hogy az új intézkedéseket minél előbb és minél alaposabban megismerjék a támogatások hatékony lehívása érdekében. Ha a gazdák átgondoltan döntenek és nem csak megszokásból termesztenek, akkor akár meg is növelhetik a korábbiakban kapott támogatásukat. Január elejétől megváltozik a támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzés menete: a Sentinel műholdak alkalmazásával – bevezetik a Területmegfigyelési rendszert.

Az új ciklusban a vidékfejlesztési támogatások esetén a VP és a KAP Stratégiai Terv egymás mellett párhuzamosan fog működni. Az eljárásrend kidolgozására az első félévben kerül sor, de a konkrét pályázati felhívások, az új agrárpályázatok az év végén várhatóak.

területmegfigyelési rendszer

Mi a szerepe a Területmegfigyelési rendszer bevezetésének?

Az idei év egyik változása a támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzés átalakulása a Területmegfigyelési rendszer elindulása, amely a Sentinel műholdcsalád által készített TMR felvételek (nagyfelbontású műhold feltételek) felhasználását jelenti. Ennek az a célja, hogy feltárja a potenciális meg nem feleléseket. A Kincstár 2019 ősze óta gyűjti az adatokat, amelyek átlagosan 5 naponta az ország területéről készülnek. Az automatizált képfeldolgozási technika segítségével megállapíthatóak nem csak a lehetséges táblahatárok, hanem a táblákhoz tartozó – vélhető eltérő hasznosítások, amelyek a nem megfelelő mezőgazdasági művelést igazolhatják.  Ezekről a visszásságokról – potenciális meg nem felelésekről a gazdák a hatóságtól értesítést kapnak az idei évben (várhatóan nyáron), amelyet a megadott határidőig kell a gazdának tisztázni a hatóság felé.

A Kincstár lehetőséget biztosít, hogy az ügyfél a kérelemben szereplő adatait ún. georeferált kép benyújtásával igazolhassa, amelyet a mobilGAZDA applikáció segítségével tehet meg. A georeferált kép benyújtása az idei évben önkéntes, azonban az eddigi tájékoztatók azt mutatják, hogy várhatóan georeferált képek készítésére és feltöltésére egyre gyakrabban kerülhet sor.

Fontos tudni, hogy amennyiben a havi rendszerességű űrfelvételek feldolgozása továbbra is potenciális meg nem felelést mutat, az helyszíni ellenőrzést vonhat maga után.

Továbbá a későbbi ügyintézés során csak mobilGAZDA applikáció által készült és beküldött fotók kerülnek felhasználásra.