palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Miskolci és Kassa közös pályázata nyert uniós támogatást

cbc_hu-sk-ua pályázatokEurópai uniós pályázatot nyert a Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház. A projekt részeként a két teátrum közösen egy színházi produkciót hoz létre, amelyet mindkét színpadon bemutatnak majd.

Európai uniós pályázatot nyert a Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház; a projekt részeként a két teátrum közösen egy színházi produkciót hoz létre, amelyet mindkét színpadon bemutatnak majd mondta a Miskolci Nemzeti Színház kommunikációs és marketingvezetője.

Árvai Judit, a miskolci teátrum kommunikációs és marketingvezetője kifejtette: a Miskolci Nemzeti Színház másodszor is bizalmat kapott, ezúttal a Színházi előadások létrehozása és cseréje Miskolc és Kassa városában címmel, a Kassai Állami Színházzal közösen benyújtott európai uniós pályázat kapcsán.

Ennek keretében a három évvel ezelőtti hasonló pályázat lebonyolításával már kialakult előadáscsere-sorozat a 2009-2010-es évadban még tovább fejlődik: a miskolci teátrum és a Kassai Állami Színház ugyanis közösen hoz létre egy színházi produkciót.

Hozzátette: a koprodukciót a két színház 6-6 alkalommal mutatja be egymás színpadán szlovák rendező, magyar dramaturg és a két színház egy-egy színészének közreműködésével. Az új előadás létrehozása mellett természetesen már elkészült darabokat is cserél majd egymás között a miskolci és a kassai teátrum: e pályázat keretében összesen 24 alkalommal láthat ilyen előadásokat a két város közönsége.

Ennek az immár tradicionálisnak mondható együttműködésnek a kialakulása a kassai és a miskolci teátrum között az 1950-es évekre nyúlik vissza – mutatott rá a kommunikációs vezető. Emlékeztetett arra, hogy a két színház közötti kapcsolat kibontakozásának az ’56-os események szabtak határt, amely után a szorosabb kontaktus a ’70-es évek végén jelent meg újra.

2001-ben a testvérszínházi viszony is létrejött, és erre a szövetségre Halasi Imre miskolci és Peter Himic kassai igazgató az évek alatt mind nagyobb hangsúlyt helyezett. Majd 2006-ban az európai uniós szomszédsági program (INTERREG III.) forrásainak elnyerésére közösen benyújtott sikeres pályázat eredményeként cserélhetett előadásokat egymással egy évadon keresztül a két teátrum – fűzte hozzá Árvai Judit.
(MTI)