palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mit gondolnak a fiatalok társadalmi befogadásáról? Felhívás fókuszcsoportos beszélgetések lebonyolítására

Az Európai Bizottság a fiatalokkal folytatott párbeszéde, az ún. strukturált párbeszéd folyamat az ír elnökség során a fiatalok társadalmi befogadását kutatja. Azon jó példákat, módszereket kívánja feltárni, amelyek a közösségi, civil kezdeményezések révén segítik a fiatalok társadalmi befogadását. A Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoportja számos különböző formát alkalmaz annak felmérésére, hogy a magyar fiatalok és ifjúsági szervezetek milyen válaszokat adnak a kérdésekre. A módszerek között fókuszcsoportos beszélgetések, interjúk, konzultációs napok, e-mailes lekérdezések és online kérdőív egyaránt megjelennek.

Az ír kérdéseken alapuló fókuszcsoportos beszélgetések révén bárki bekapcsolódhat a fiatalok részvételét érintő legfontosabb kérdések megvitatásába, és alkalmat teremthet a közös gondolkodásra az izgalmas, sok egyéb problémát is érintő témában. A konzultációba bejelentkező szervezetek és csoportok maguk is szervezhetnek fókuszcsoportos beszélgetéseket fiatalok számára, az ifjúságkutatók által megadott vezérfonalak mentén. A fókuszcsoportos beszélgetésekről egy rövid jegyzőkönyvet kell készíteni egy előre meghatározott formula alapján. A jegyzőkönyv beküldésének határideje 2013. február 4.

Azok a szervezetek vagy érdeklődők, akik fókuszcsoportos beszélgetés szervezésével részt szeretnének venni a párbeszédben, e-mailben regisztrálhatnak. Ezek után a Strukturált Párbeszéd magyarországi lebonyolításáért felelős Nemzeti Munkacsoport az érdeklődők rendelkezésére bocsátja a vezérfonalakat a kiválasztott témában.

A Strukturált Párbeszéd ír elnökségi időszakához kapcsolódó nemzeti konzultációk 2013. februárban zárulnak. Ezek után márciusban, Írországban kerül megrendezésre a következő Európai Ifjúsági Konferencia, ahol a fiatalok és a döntéshozók együtt vitatják meg a konzultáció alatt született eredményeket. A konferencia záródokumentuma majd a Miniszterek Tanácsa elé kerül, és egy jövőbeli határozat alapját képezheti.

A fókuszcsoportos beszélgetés szervezéséhez kapcsolódóan regisztrálni a „Strukturált Párbeszéd: fókuszcsoport” tárgy megjelölésével lehet az alábbi e-mail címen: karvalits.ivett@mobilitas.hu.

A regisztrált szervezetek rendelkezésére bocsátjuk az eredeti kérdéseket, a fókuszcsoportos beszélgetések vezérfonalát és az eredményeket összefoglaló jegyzőkönyv sablonját.

További információk:
http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/strukturaltparbeszed

Kapcsolat:
Karvalits Ivett
NCSSZI  Fiatalok Lendületben Programiroda
Eurodesk Magyarország
1034 Budapest
Tüzér u. 33-35.
Tel.:+36 1 237 6701

Forrás: http://www.mobilitas.hu/euelnokseg/strukturaltparbeszed