palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

MNB: A fizetési moratórium a hitelkártyákra, és a folyószámlahitelekre is kiterjed

A Magyar Nemzeti Bank (MNB)Fogyasztóvédelmi Felügyelete közzétette állásfoglalását a hitelmoratórium kedvezményezetti köréről, és a KHR-be küldött adattovábbítással kapcsolatban. 2020. 03.18. napján hatályba lépett hitelmoratórium minden 2020. március 18. napjáig folyósított hitelre vonatkozik, a folyószámlahiteleknél, és hitelkártyáknál pedig a 2020.03.18-ig igénybe vett hitelrészre vonatkozik.

A megjelent kormányrendeletet nagy várakozás övezte, amely azonnali segítséget nyújt a bajba jutott hitelesek számára. A törlesztési moratórium a futamidővel rendelkező konstrukciókra vonatkozik. A hitelek körébe a piaci hitelezők, üzleti vállalkozások és a munkáltatók által nyújtott kölcsönök is beletartoznak.

Az NMB értelmezése szerint a moratórium általánosan érvényes a fogyasztói hitelekre- típusuktól függetlenül- így a hitelkártyákra, személyi kölcsönökre, és folyószámlahitelekre egyaránt. A hitelkártyáknál és folyószámlahiteleknél a moratórium, a 2020. március 18-ig igényelt hitelrészre érvényes.

Továbbá az NMB értelmezése alapján a futamidővel nem rendelkező hiteleket, amelyeket 2020.03.18. napjáig vettek fel, a moratórium lezárultával, 2020.12.31-ét követően kell megfizetni.

Meghosszabbodik a szerződéses kötelezettségeknek a határideje, és meghosszabbodik a moratórium idejével a kötelezettség vállalás időtartama.

A központi hitelinformációs rendszerbe küldött adattovábbítás szabályai

A központi hitelinformációs rendszerbe (KHR, „ banki adóslista”)küldött adattovábbításra is az érvényes, hogy a fizetési moratórium idejére eső első törlesztés nem teljesülése esetén nem kerül be az új mulasztásra vonatkozó információ a KHR-be. Az MNB szerint azonban a moratórium nem zárja ki, hogy adós negatív adatainak KHR-be való átadására a fogyasztó olyan lejárt tartozása miatt kerüljön sor, amelyet még a moratóriumot megelőző időszakban kellett volna megfizetni.

A fizetési halasztás nem vonatkozik a moratórium előtt felmondott, vagy végrehajtás előtt álló hitelekre sem.

(Forrás:Mnb.hu