palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mozdulj rá! – és Alkoss! ötletpályázat

Az alkotónapi pályázat és a nap programjának „mozgatórugója” idén az egészséges életmód és a sport. Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen testmozgáson kívül azt várjuk a pályázóktól, hogy válasszanak olyan olvasmányt, amelyből kiragadhatnak valamilyen mozgásban lévő szereplőt, pillanatot, jelenetet. Egy kis agytornával, egyéni eszközökkel jeleníthetik meg például a népmesei alakok vagy tárgyak átváltozásának pillanatát, amikor a mozgás eredményeként minőségi és tartalmi változás következik be. Az állatmesékben gyakori, hogy valamilyen „sportverseny” (futás, erőpróba) dönti el, ki a rátermettebb. A paraszti életmód sem képzelhető el fizikai igénybevétel, mozgás vagy furfangos, praktikus észjárás nélkül, ezekre is találhat olvasmányaiban ábrázolandó példákat a szemfüles pályázó. A magyar nyelv gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a mozgást kifejező igéinkre számos, érzékletes, rokon értelmű kifejezést, szólást találunk, mely a mű címéül is szolgálhat.

Ötletek a kivitelezéshez: A megjelenítési módhoz, a legalkalmasabb technika kigondolásához pedig fantáziájukat is meg kell mozgatniuk az alkotóknak, hiszen akár mozgó síkbeli vagy térbeli alkotást is létrehozhatnak. A vállalkozó kedvűek képregényt, „pergő képeket”, rövid animációs filmet, mozgásos játékhoz való játékszert vagy számítógépes grafikát is készíthetnek.

Technikai elvárások
A  síkbeli alkotás a paszpartut leszámítva legfeljebb A/3-as méretű  legyen.
A térbeli mozgó alkotás legfeljebb 20 x 30 x 20 cm kiterjedésű legyen. Kérjük, az elhelyezés, felfüggesztés leírását is mellékeljék a kiállíthatóság miatt!
A témaválasztáshoz olvasmány-ötleteket mellékelünk.
A legkifejezőbb, legötletesebb, legszebb, legérdekesebb alkotások készítőit egyénileg díjazzuk. A zsűrizés korosztályonkénti (óvodás, 1-2.osztályos, stb…), ezen belül kategóriánkénti besorolás szerint történik.

A pályázat díjátadójára az Alkotónapon, 2012. május 1-jén, kedden, 11 órakor kerül sor a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitóján. A kiállítás 2012. május 1. és június 29. között látható a Felső-Tiszavidék tájegységünkben, a Sonkádi csűrben.
Ezt követően a honlapunkon nyíló virtuális galériában még tovább gyönyörködhetnek a díjazott alkotásokban.

Kérjük, hogy az alkotás hátoldalára ragasztott nevezési lapon a pályázók tüntessék fel a nevüket, életkorukat, az iskola, óvoda nevét, címét, egyéni pályázó esetében a saját címet,(ne mindkettőt!!), a pedagógus vagy a szülő nevét és elérhetőségét (e-mail, telefon), valamint az alkotás címét  és az illusztrált olvasmány címét és íróját.

Letölthető dokumentum

Nevezési lap

Beküldési határidő: 2012. április 13. (péntek)

Pályázók életkora: 6-18 év

Beküldési cím:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63.
Kustánné Hegyi Füstös Ilona
Információ kérhető: 0626/502 554, 0630/7488550