palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Munkahelymegőrző pályázat: húszmilliárd forintos keretösszeg kkv-k részére

Hiába indul el várhatóan még ebben a hónapban a nagyvállalatoknak szóló, mintegy tízmilliárd forint keretösszegű, 4+1 néven ismertté vált munkahelymegőrző pályázat, a megkérdezett nagy „átállók” most, úgy tűnik, nem élnek a lehetőséggel.

„Biztosan nem nyúlunk majd ehhez a munkahelymegőrző támogatáshoz” – mondta Légrádi Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Elmondása szerint a cég az április 20-tól november 15-ig tartó időszakra áll át a négynapos munkahétre, mégpedig úgy, hogy a munkaórák száma változatlan maradt. Így lényegében a korábbinál hatékonyabb, úgynevezett nyári munkarendre tértek át a társaságnál, ez a tervek szerint a 3300 dolgozó esetében mintegy 200 millió forintos megtakarítást jelent.

A General Motors szentgotthárdi motor- és váltógyára is foglalkozik a munkahelymegőrző pályázatok lehetőségével, ám a szóvivő konkrétumokról egyelőre korainak tartaná beszélni. Mint ismert: a cégnél 2009. január 19-én írták alá azt a keretmegállapodást, amelynek értelmében év végéig csökkentett munkaidőt rendelhet el a menedzsment. Ez azt jelenti, hogy igénytől függően döntik el, melyik héten dolgozzon öt napot vagy annál rövidebb időt a gárda. Jelenleg arra számítanak, hogy a következő időszakban teljes időben foglalkoztathatnak. Összesen 1050 munkavállalót érint a változtatás, közülük mintegy 640 fő a cég saját állománya, 40 bérelt munkavállaló, 370-en pedig alvállalkozóként segítik a gyártás folyamatát.

Bár a nagyvállalatoknak várni kell még rá, a mikro-, kis- és középvállalkozások már múlt hét óta pályázhatnak a 4+1 programra. A képzéssel kombinált munkahelymegőrző támogatásra aspirálók a kiírás szerint két lehetőség közül választhatnak. Az egyik szerint akár önrész nélkül is igényelhetnek támogatást, maximum 150 millió forintig. Ez esetben a képzés idejére jutó bérköltségek támogatására fordítható összegnek az összes költségen belül nincs felső korlátja. Ugyanakkor a támogatást össze kell vetni más konstrukciók esetében elnyert, illetve ez év végéig elnyerhető támogatásokkal.

A másik változat esetén 20-30 százalékos önrészt kell biztosítaniuk a jelentkező vállalkozásoknak, és az összes költségüknek legalább 50 százalékát a képzés közvetlen személyi költségeire kell fordítaniuk.

A meghirdetéskor húszmilliárd forintos keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. Ebből a tervek szerint május-júliusban 10, augusztus-szeptemberben 3,75 milliárd forintot osztanak szét. A fennmaradó 6,25 milliárdos összeg pedig az októbertől decemberig tartó időszakban áll majd a pályázók rendelkezésére. Az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásából megvalósuló pályázat segítségével az előzetes számítások szerint legalább 125 vállalkozást tudnak támogatni. Fontos azonban, hogy csak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatnak be pályázatot, amelyek legalább öt főt foglalkoztatnak, s a tervezett képzésbe legalább két munkavállalót bevonnak.

Az elnyerhető támogatás öszszege minimum kétmillió forinttól maximum 150 millióig terjedhet. A támogatás egy képzésbe bevont munkavállalóra jutó maximális összege 1,3 millió forint lehet.

(VG)