palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Negyvenegyetlen-nem – filmpályázat erdélyi egyetemisták számára

egyetlenem-1“Negyvenegyetlen-nem” címmel filmpályázatot írt ki a Romániai Áldás Népesség Egyesület erdélyi magyar egyetemi hallgatók számára. A pályázat célja a filmművészet eszközeivel megjeleníteni a népszaporulat csökkenés veszélyeit.

A pályázat alapjául Csép sándor Egyetlenem című filmje szolgál, amely drámai módon mutatta   be a kalotaszegi magyarok egygyermekes családmodelljét, a „zsugorodás családmodelljét” és kialakulásának okait.  A filmben megszólaló fiatalok a kalotaszegi elanyagiasult házasodási szokások terhe alatt mondták, hogy csak egy gyermeket vállalnak.

A pályázatra 5-30 perces Magyar nyelvű filmekkel lehet nevezni, a 18-30 év közötti erdélyi egyetemi hallgatóknak.  A nyertes pályázók 1000, 600 és 400 eurós pénzjutalomban részesülnek.

A pályázatok beküldési határideje: 2016. április 8.

Pályázati feltételek

  • A filmeket 18-30 év. közötti magyar egyetemista, erdélyi felsőfokú oktatásban résztvevő diákok, egyénileg vagy legtöbb 4 (négy) fős csapatokban nyújthatják be.
  • A filmek időtartama: 5-30 perc
  • A filmek nyelve: magyar (opcionális: angol felirat)
  • Műfaji meghatározás: Nincs. (lehet dokumentumfilm, riport, esszéfilm, portré stb.).
  • Területi behatárolás: Lévén, hogy Csép Sándor referencia filmjének témája is a kalotaszegi „egykézés” volt, javasoljuk ugyanazon néprajzi tájegységet mint területi behatároltságot.
  • Beküldési határidő: 2016. április 8. (péntek)
  • Egy pályázó/csapat csak egy filmmel jelentkezhet.
  • A beérkezett pályaműveket egy 5 tagú szakmai zsűri fogja elbírálni.
  • A díjazottak az anyagi támogatást egy összegben ösztöndíjként kapják kézhez.
  • OPCIONÁLIS: A benevezett alkotások elkészítői a pályázati filmhez egy 3-5 oldalas tanulmányt is mellékelhetnek, amelyben gyakorlati javaslatokat fogalmaznak meg a demográfiai visszaesés megakadályozása/csökkentése érdekében (oktatás minőségének a javítása, egészségügyi ellátás fejlesztése, fenntartható gazdasági fejlődés biztosítása, létbiztonság megteremtése stb.).

Nevezés: A filmpályázatra jelentkezni a www.aldasnepesseg.ro/negyvenegyetlenem oldalon levő online regisztrációs lap kitöltésével és a pályamű DVD-n (.mp4, vagy .avi) való beküldésével, vagy az Egyesület honlapjára való feltöltéssel (max. 1GB, ajánlott kiterjesztés .flv) lehetséges.

Nevezési határidő

A pályázatra 2016. február 1-29. között lehet online jelentkezni az Egyesület weboldalán található regisztrációs lap kitöltésével. (A regisztrációt követően e-mailben visszaigazolásként kapott regisztrációs lapot kérjük szíveskedjenek megtartani.)
A filmeket legkésőbb 2016. április 8-ig küldjék el címünkre („NEGYVENEGYETLEN-NEM”, 400113 Cluj-Napoca, Piata Unirii, nr. 23) vagy töltsék fel az Egyesület honlapjára az e-mailben kapott regisztrációs kód segítségével. A határidő lejárta után érkezett művek nem kerülnek zsűrizésre.

Adatok megjelenése

Az online nevezési adatok, valamint a teljes művek – a személyes adatokon kívül – feldolgozás után automatikusan megjelennek az Egyesület weboldalán illetve a Youtube csatornáján.
Vetítések

A legjobb alkotás teljes egészében vetítésre kerül a pályázat díjátadó rendezvényén.
Az Egyesület fenntartja a jogot, hogy a beérkezett pályaműveket az Egyesület Youtube csatornáján közzé tegye, valamint bemutató illetve oktató jelleggel bármikor felhasználja (a beküldött tanulmányokkal együtt).

Díjátadó

Az ünnepség időpontja 2016. április második fele
Helyszín: későbbi időpontban közöljük

További információkat az aldasnepesseg@gmail.com, office@aldasnepesseg.ro e-mail címeken, illetve a 0744-562.440 telefonszámon lehet igényelni.

Szervező:

Áldás Népesség – Binecuvântare Egyesület
Cluj-Napoca, str. Ciocârliei, nr. 1 ap. 58
CIF: 21137303
Simon Csaba elnök
+40 744 562 440
simoncsaba08@yahoo.com
http://www.aldasnepesseg.ro/negyvenegyetlenem.html