palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

(NEM) LÁTHATÓ fotópályázat-A Közös Alkotási Kezdeményezés

kuzdelem-a-szegenyseg-ellen-2010 pályázatKépzőművészetet tanulsz? Európában élsz? Szeretnél segíteni a művészeteddel egy szegénységben élő emberen? Akkor te kellesz nekünk!  Ha érdeklődsz korunk társadalmi kérdései iránt, fontosnak tartod a szegénység elleni küzdelmet, és készen állsz egy emberi kalandra, akkor ez a projekt neked szól! Csatlakozz a közös alkotási projekthez, amely fotográfushallgatók és szegénységben élő emberek együttműködésére épül!

A fotókiállítással egybekötött európai projekt témája: (NEM) LÁTHATÓ. Ne habozz! Július 6-ig van időd jelentkezni. Ezután október 15-ig tölthetsz fel fájlokat.

Mi a projekt lényege? A közös alkotási projekt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének egyik fő programja.

Miért fontos mindez? Bár a művészet nem képes felszámolni a szegénységet, visszaadhatja az emberek méltóságát és önbecsülését, és segíthet újból megteremteni a társadalmi kapcsolatokat. Ha valaki nélkülözésben él, csak alapvető szükségleteire tud koncentrálni. A kultúrának nincs helye az életében. Ha valakit kizárnak a kultúrából, akkor a társadalom peremére szorul. A művészeti projektben való részvétellel, az alkotással azonban ezek az emberek újból azt érezhetik, hogy a társadalom részei. A kultúra emberré teszi az embereket. A kultúra olyan identitást teremt, amely segít kiszabadulni a szégyenből, az elszigeteltségből.

Kik a résztvevők? Minden tagállamban triók jönnek létre, amelyeket egy képzőművész hallgató, egy szegénységben élő ember és egy NGO (nem kormányzati szervezet) alkot. Az NGO-k teremtenek kapcsolatot a hallgatók és a szegénységben élő ember között, összehozzák első találkozásukat, és figyelik közös munkájukat. A találkozások során a képzőművész hallgató és a szegénységben élő ember (a művészduó) együtt néz a kamerába, és közösen készíti el a fotókat. Így azok valóban közös alkotások lesznek.

Egy művészeti bizottság kb. ötven fotót választ ki, és ezeket kiállítják.

Hogyan? Minden olyan fotó, amely megfelel a kiválasztás feltételeinek, megtekinthető majd ezen a weboldalon, 2010. november végén pedig egy brüsszeli kiállításon kb. ötven fotót állítanak ki. A fotókat a duó mindkét tagja aláírja. A kiválasztott fotókat létrehozó duók egész Európában ismertté válhatnak, igazolást kapnak a részvételről, továbbá megkapják a kiállítás katalógusát és a fotót ábrázoló képeslapokat.

Kapcsolat, bővebb információ:
Registrations, artistic committee, exhibition:
2010againstpoverty@mostra.com
Web: http://www.2010againstpoverty.eu/artpartnerproject/index.html?langid=hu

Forrás: http://www.szegenysegellen.hu/