palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nemzetközi ösztöndíj újságíróknak

A Balkan Investigative Reporting Network működtetett Reporting Democracy  programon belül 10 ösztöndíjat hirdetnek meg közép- és délkelet-európai újságíróknak, „Biztonság” témakörben.

10 ösztöndíjat ítélnek oda, olyan közép- és délkelet-európai újságíróknak, akiknek van egy olyan sztori ötlete, története, amelyhez elkötelezett helyszíni tudósításra, alapos kutatásra, finanszírozásra és tartós szerkesztői figyelemre van szükség, hogy feltárja a valóságot.

Az ösztöndíj idei témája: Biztonság.

A sikeres pályázókat független bizottság választja ki.

Az ösztöndíj tartalma:

  • ösztöníj: 3000 euró
  • világhírű szerkesztőkkel együttműködés, fejlesztési programok
  • folyamatos mentorálás és támogatás a BIRN vezető regionális újságírói hálózatától, amely a közép- és délkelet-európai régió 14 országában van jelen.
  • szemináriumon való részvétel Bécsben, május 13. és 16. között, amelynek középpontjában a riportkészítés és a történetmesélés technikái állnak.
  • a három legjobb történetért további 1 000-3 000 euró értékű díjat nyerhet.
  • a tudósítások közzététele helyi és angol nyelven médiapartnereink hálózatán keresztül.
  • tagság az ösztöndíjasok öregdiák-hálózatában,

Az idei felhívásra 2023. március 28-ig lehet jelentkezni. Kérjük, küldje el pályázatát a hivatalos pályázati űrlapon.

Ki pályázhat az ösztöndíjra?

  • Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Magyarország újságírói pályázhatnak, akik bizonyítható szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
  • A pályázóknak a programban részt vevő országok valamelyikének állampolgárságával vagy állandó lakóhellyel kell rendelkezniük.
  • A szerkesztői támogatás angol nyelven folyik, ezért a pályázóknak jól kell beszélniük angolul (beszéd, olvasás és szövegértés), bár a történeteiket helyi nyelven is elkészíthetik.

Hogyan lehet pályázni az ösztöndíjra

A tudósítási projektre vonatkozó javaslatot angol nyelven kell benyújtani a Fellowship for Journalistic Excellence pályázati űrlapon. A pályázathoz csatolni kell az aláírt nyilatkozatot.
A pályázóknak csak egy pályázatot kell kitölteniük és benyújtaniuk egy kutatási javaslattal.
Egyéni pályázók többszörös pályázata és több személy közös pályázata nem támogatható.
A pályázóknak legalább egy releváns példát kell benyújtaniuk írásaikból. A mintákat angol vagy helyi nyelven lehet benyújtani.
A kitöltött pályázatokat elektronikus fájlként a következő e-mail címre kell elküldeni: fellowship@birnnetwork.org. A pályázók e-mailben kapnak visszaigazolást a pályázat beérkezéséről.
Az ösztöndíjak odaítéléséről a nemzetközi újságírókból, szerkesztőkből és szakértőkből álló független kiválasztási bizottság (SC) hoz végleges döntést.