palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Népi építészeti program – szakmai előkészítésre pályázat

Támogatási lehetőség országos vagy helyi védelem alatt álló népi építészeti emlékek kategóriájába sorolható ingatlanok felújításához szükséges szakmai előkészítő dokumentációk elkészítéséhez.

A Magyar Kormány által létrehozott Népi Építészeti Program veszélyeztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökségünk megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében nyújt támogatási lehetőséget. A Program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

A forráson keresztül a Megvalósító célja a hagyományos építészeti értékek, eredeti történeti szerkezetek megőrzése és helyreállítása a hagyományos építési technikák újraélesztésével.

Elérhető dokumentumok

GYIK20231003
Kivalaszthato_tevekenysegek_20231003
MuszakiSegedlet_20231003
tajekoztato_202310
Utmutato20231003

Idén -az Építési és Közlekedési Minisztériummal egyeztetve- a szakmai előkészítésre elérhető programelem jelenik meg.

Amennyiben ingatlana megfelel a Program által támasztott követelményeknek, úgy Ön jogosult támogatási kérelem benyújtására, melynek segítségével anyagi és szakmai támogatást kaphat az ingatlan felújításához szükséges szakmai előkészítő dokumentációk elkészítéséhez.

A szakmai előkészítés birtokában egy későbbi támogatási kiíráson lesz lehetősége az épület felújítására vonatkozó támogatási kérelem benyújtására.

A támogatás célja:

Forrás biztosítása olyan, Magyarország területén álló népi építészeti emlékek

  • veszélyelhárítását,
  • állagmegóvását, valamint
  • részleges vagy teljes helyreállítását
  • megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítéséhez, amelyek az épített örökségnek
  • műemléki értéket képviselő, egyedi védelem alatt álló elemei.

Támogatás összege és mértéke

Nem tájházak esetében:

Az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként

  • minimum 500 ezer – maximum 2 millió Ft.

A támogatás mértéke természetes személyek és önkormányzatok (ideértve a kisebbségi önkormányzatokat is) esetén a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a, egyéb esetben legfeljebb 50%-a.

Tájházak esetében:

Az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként

  • minimum 500 ezer – maximum 2 millió Ft.

A támogatás mértéke a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a. A bíráló bizottság a veszélyeztetett helyzetben lévő épületek esetében a támogatás mértékét egyedi döntéssel megemelheti a felmerülő összköltség legfeljebb 90%-ára. A veszélyeztetettség mértékének megállapítása a benyújtott dokumentumok alapján a Bíráló Bizottság szakmai hatáskörébe tartozik.

A támogatás folyósítása – a megvalósítás ütemezésének megfelelően – támogatási előleg formájában, több részletben történik.

Írassa meg velünk pályázatát!

Pályázni szeretnék

Nyertes pályázatainkból:

  1. Balatonberény présház; Újléta – Ménsitálló, Vonyarcvashegy- népi ház, Csopak – népi ház…stb.

 

Szakmai partnerünk:

FADOKTOR MÉRNÖKI IRODA KFT.

A Támogatási Kérelem benyújtására vonatkozó információk:

A támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége 2023. október 3-án nyílik meg.

A kérelmek benyújtási határideje 2023. november 17. 23:59 óra, melyet a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett online felületen (www.nepiprogram.hu), kizárólag elektronikus formában tehet meg.

Felhívjuk figyelmét, hogy a benyújtott kérelem esetleges hiányosságának pótlására Támogató egyszeri alkalommal ad lehetőséget!

A támogatási kérelmek szakmai elbírálását Bíráló Bizottság végzi. A döntés meghozatalát követően a kérelmező írásban kap értesítést a döntésről.

További információ a kapcsolat@nepiprogram.hu e-mail címen kérhető.