palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Norvégiai ösztöndíj roma fiatalok számára

Az UWC Magyarországi Egyesülete örömmel értesít mindenkit, hogy meghirdet egy Nemzetközi Érettségit adó, kétéves külföldi ösztöndíjat roma/cigány fiatalok számára a norvég Red Cross Nordic UWC iskolába.

Az iskolákról és a Nemzetközi Érettségiről 
Az 1962-ben alapított UWC-hálózat ma 12 iskolát tart fenn világszerte. Magyar diákokat fogadtak már  Walesbe, Kanadába, Olaszországba, az Egyesült Államokba, Hongkongba, Indiába, Norvégiába, Costa Ricára, Szingapúrba és Hollandiába.

Az iskolákba több mint 90 országból érkeznek érettségi előtt álló diákok, hogy két évig együtt tanuljanak angol nyelven a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a kultúrák harmóniája jegyében. A kultúrák keveredése és az otthonitól eltérő környezet nagymértékben formálja a személyiséget, fejleszti a problémamegoldó készséget, toleranciára, felelősségtudatra nevel; továbbá fogékonnyá teszi a fiatalokat a világban jelen lévő, globális problémákra. Az itt szerzett tapasztalatok birtokában a végzett diákjaink képessé válhatnak arra, hogy akár  nemzetközi környezetben is képviseljék a magyar kultúrát és tudományt.

A diákok két év alatt a Nemzetközi Érettségi (International Baccalaureate, IB, www.ibo.org) programját végzik el. Ez egy világszerte egységesen elismert, színvonalas képzési rendszer  – a továbbtanulási arány ezekből az iskolákból gyakorlatilag száz százalék. A Nemzetközi Érettségi Program a “teljes ember” nevelésére törekszik, így a megszokott tantárgyak teljesítése mellett a diákok részt vesznek sportfoglalkozásokon, kreatív tevékenységekben, illetve szociális vagy ökológiai jellegű önkéntes munkát végeznek.

A Red Cross Nordic UWC Norvégia déli részén, egy fjord partján helyezkedik el festői környezetben. Az iskola három pillére az északi népek kultúrájának megismertetése, a humanitárius  szolgálat  és  a  környezetvédelem.  Az  iskola  a Magyarországon hagyományosan oktatott tárgyakon kívül lehetőséget kínál közgazdaságtan, filozófia, színházi ismeretek, vagy képzőművészetek tanulására, valamint fenntarthatósági programmal is rendelkezik. Az iskola közvetlen közelében található a Vörös Kereszt állomása, ahol a diákok önkéntes tevékenységeket végeznek, és sportolásra is lehetőséget kapnak. A sportközponton kívül szabadtéri sportok (kajak-kenu, búvárkodás, sziklamászás) közül is választhatnak az itt tanulók.

Kik pályázhatnak?

Ösztöndíjaink megpályázására jogosultak azok  a  16-18  éves  (2013. szept. 1-jén 16. életévüket már, de 19. életévüket még be nem töltött) roma/cigány diákok, akik 2014 vagy 2015 tavaszán érettségiző szakközépiskolai vagy gimnáziumi osztályba járnak, és

  1. vagy magyar állampolgársággal rendelkeznek és középiskolai tanulmányaikat magyarországi oktatási intézményben folytatják, vagy korábban legalább 5 iskolai tanévet magyarországi oktatási intézményben végeztek
  2. vagy nem magyar állampolgárok, de az ösztöndíj beadásakor legalább három megkezdett tanéve magyarországi oktatási intézményben tanulnak és magyarul beszélnek.

Hogyan lehet pályázni?

Pályázni a romaosztondij@uwc.hu email címre küldött regisztráló email segítségével lehet. Az elektronikus levélben kérjük feltüntetni a jelentkező nevét, email címét, válaszként pedig elküldjük a pályázati anyagokat.

A pályázatot postán kell beküldeni a következő címre: 1394 Budapest, Pf. 395

Letölthető dokumentumok

Ösztöndíj-felhívás
Útmutató regisztrációhoz
Jelentkezési lap minta

A pályázati anyagok postára adásának határideje: 2013. február 15. péntek

A döntő forduló időpontja: 2013. március 23-24. szombat-vasárnap A pályázáskor kérjük figyelembe venni, hogy a fenti időpontokon nem áll módunkban változtatni, bármelyik fordulótól  való  távolmaradás  a  jelentkező ösztöndíjpályázatból való kizárását vonja maga után.

Az ösztöndíjról nyílt napot tartunk 2013. február 2-án szombaton Budapesten.

Részletek az uwc.hu honlapon lesznek elérhetők.

Tájékoztató a pályázóknak:

A norvég iskola által felajánlott ösztöndíj fedezi a tanulás, a szállás és a teljes ellátás költségeit. A kiutazás (évi egyszeri oda-vissza) és a személyes költségek(zsebpénz és biztosítás) a családot terhelik, amelyhez támogatásért lehet fordulni az iskolához.

Jobb jövedelmi helyzetben levő  családok  esetén  viszont  számítunk  az ösztöndíjalapunkat támogató hozzájárulásra. Ennek céljáról, módjáról és javasolt mértékéről részletes tájékoztató található az UWC Magyarország honlapján (www.uwc.hu). Fontos tudni, hogy ezzel a kérdéssel csak az ösztöndíjas kiválasztása után foglalkozunk.  A pályázatok elbírálását, az ösztöndíjak odaítélését a pályázók pénzügyi háttere nem befolyásolja.

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal az UWC Magyarország munkatársaihoz a romaosztondij@uwc.hu email címen.

Forráshttp://www.uwc.hu/