palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a klímavédelemért

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a közelmúltban jelentette be, hogy meghirdeti az épületek energiahatékonyságát javító Klímabarát otthon és Klímabarát intézmény pályázatokat, amelyek előkészítése jelenleg is zajlik. A Zöldberuházási rendszer részeként megjelenő kiírásokkal biztosítani lehet a jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének elérését. A szaktárca a CO2-emisszióból befolyt teljes bevételt kizárólag klímavédelmi célokra költi.
Az új pályázatok javítják az épületek energiahatékonyságát, ezáltal csökkentik az éghajlatváltozásért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását, ugyanis az ilyen jellegű emisszió adja a teljes hazai kibocsátás 30 százalékát. Számítások szerint az épületek energiahatékony átalakítása mintegy évi hatmillió tonnával kevesebb szén-dioxid levegőbe jutását eredményezheti 2025-re.

1. A Klímabarát otthon pályázaton egyebek mellett a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatók: nyílászárók energiamegtakarítást eredményező teljes felújítása vagy cseréje, homlokzatok és födémek hőszigetelése, illetve épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása (fűtés, használati meleg víz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés).

2. A Klímabarát otthon pályázat másik része a tervek szerint a meglévő lakóépületek komplex energiahatékonysági felújítását megvalósító beruházásokat támogatja. Ilyen például valamely épület utólagos hőszigetelése, a fűtés korszerűsítése vagy a nyári hővédelem.
A Klímabarát intézmény támogatásának célja a hazai középületek energiamegtakarítást eredményező felújítása, valamint a megújuló energia felhasználásának növelése céljából történő berendezések telepítése. A tervek szerint olyan középület fejlesztésére lehet majd pályázni, amelynek az energiatanúsítványa C kategóriánál rosszabb minősítésű.

Azaz önkormányzatok, költségvetési és társadalmi szervezetek, alapítványok és közhasznú társaságok jelentkezheznek, amelyek a felújítandó épületekben közszolgáltatási feladatot látnak el, de pályázhatnak középiskolák és felsőoktatási intézmények is.
(VG)