palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a Virágos Magyarországért

A „Virágos Magyarországért” immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A 2009. évi versenyt a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok tizenhatodik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: az adott önkormányzat polgármestere interneten keresztül nevezheti be települését. A fődíj Magyarország képviselete a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/, amelyet két település, egy város és egy falu nyerhet el – tájékoztatta a résztvevőket Kunczené Fellegi Katalin, a Virágos Magyarországért verseny fővédnöke, Magyarország képviselője az európai verseny Szervező Bizottságában.A 12 európai ország részvételével zajló Entente Florale Europe versenyben 2008-ban város kategóriában Gyula, és a falu kategóriában indult Tápiógyörgye is ezüst fokozatot ért el. 2009-ben az európai versenyben Szombathely /város/ és Gelse /falu/ képviselik Magyarországot.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2009-ben a településeket felkereső szakmai zsűri megkülönböztetett figyelmet fordít a kulturális létesítmények környezetének gondozottságára, beleértve az oktatási intézményeket is – jelentette be Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára kiemelte, hogy a turisztikai szakágazat, amely a kezdetektől fogva a nemzetközi részvétel és a hazai verseny legfőbb támogatója, továbbra is nagy figyelmet szentel a mozgalomnak, amelynek igen fontos szerepe van a vendégváró, kulturált országkép kialakításában. A rendezett, vonzó és élményt adó településkép a turisztikai versenyképesség alapvető követelménye. A Szakállamtitkár minden önkormányzatot a részvételre bátorított, mivel a Virágos Magyarországért programhoz való kapcsolódással csak nyerni lehet. A település szebbé, élhetőbbé válik, a versenyre való készülődés közösségformáló, összetartó erő.

A verseny szervezéséhez jelentős segítséget nyújt az Önkormányzati Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és számos civilszervezet. A támogatók köre ebben az évben is bővült: a Közeledési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium is csatlakozott a verseny kiíróihoz.
A versenybe interneten keresztül lehet jelentkezni a www.viragosmagyarorszag.hu honlapon.
A jelentkezés határideje: 2009. május 15.
(OTM)

linkek: Bulgária nyaralás Budapest látnivalók Bécs utazás Budva