palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a virtuális múzeumok és társadalmi platformok európai digitális örökségének, a kulturális emlékezet-, identitás és interakciók megőrzésére

A Horizont 2020 “Társadalmi kihívások” alprogramja keretében az Európai Bizottság pályázatot hirdet virtuális múzeumok és társadalmi platformok európai digitális örökségének, a kulturális emlékezet-, identitás és interakciók megőrzésére.

A pályázat kódja: CULT-COOP-08-2016.

A pályázat célja: Az európai kulturális örökség megértése, hozzáférhetőségének növelése céljából virtuális múzeumok és közösségi platform kialakítására és fenntartására nyújtanak támogatást.

Legfeljebb 2,5 millió euró vissza nem térítendő támogatás elnyerésére pályázhatnak azon szervezetek, amelyek európa kulturális örökségét bemutató virtuális múzeumokat és közösségi platformokat alakítanak ki és működtetnek.

A támogatás típusai: Kutatási és innovációs akciók, Koordinációs és támogató akciók

A pályázó országok köre: 

 

A pályázók köre: 

  • Kutatási és innovációs tevékenységek: Minimum három független jogalany, amelyek három különböző EU tagállam, vagy társult ország területén lettek létrehozva.
  • Koordinációs és támogató tevékenységek: Minimum egy jogalany, amely EU tagállam, vagy társult ország területén lett létrehozva.

A támogatás összege:

  • Kutatási és innovációs tevékenységek: 2,5 millió euró
  • Koordinációs és támogató tevékenységek: 1 millió euró
  • Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

Támogatás mértéke: 100 %

Támogatható tevékenységek:

Kutatási és innovációs tevékenységek keretében: Virtuális múzeumok kialakítása. A virtuális múzeumok nem csupán egy múzeum digitalizált változatai, vagy egy egyszerű tudástár, annál jóval több. Személyre szabható, egyedi megoldásokat kínáló virtuális közeg, ami lehetővé teszi, hogy az európai kulturális örökséget minél szélesebb körben megismerhessék az emberek. A múlt tanulmányozása ugyanis rendkívül fontos a jövőbeni döntéseink szempontjából és napjaink médiavezérelt társadalmában kiemelt figyelmet kell fordítanunk a múlt tényeken alapuló megértésére. A virtuális múzeumok látogatottságának egyik záloga, hogy minden generáció számára legyen befogadható, interaktív, és valódi élményeket kínáljon az ide látogatóknak, egyfajta hidat jelentsen a digitális és a fizikai világ között (pl.: audiovizuális narratíva, minőségi képek, háttérzenék, digitális eszközök stb.)

Koordinációs és támogató tevékenységek: Közösségi platform kialakítása. A fenntartható közösségi platform létrehozásának a célja az együttműködés, a megoldásvezérelt, hatékony kommunikáció javítása a sokszereplős esetekben, a közösség érdekében. A jövőben várhatóan ez egy mindenki számára hozzáférhető platform lesz, ami teret ad tapasztalatok megosztásának, a prioritások kijelölésének, a döntéshozatali folyamatok elősegítésének. Az állami és a magánszektor közötti együttműködések kiemelten fontosak. A platform többek között konferenciák, workshopok és egyéb fórumok megszervezésével valósulhat meg.

Határidő: 2016. február 4.

Pályázni online lehet a Horizont 2020 pályázati felületén.

Link:  Pályázat virtuális múzeumok és közösségi platform kialakítására és fenntartására kulturális területen