palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat európai média Hub-ok, médiaközpontok létrehozására

Az  Európa Bizottság támogatása európai médiaközpontok létrehozására vagy már meglévő szerkesztőségek bővítésére irányul. A pályázat minőségi, európai ügyekkel kapcsolatos többnyelvű, közös tartalomkínálat kialakítását támogatja.

A felhívás fő célja, hozzájárulni az európai ügyekről szóló többnyelvű és független tartalomkínálat kialakításhoz és a tartalom fogyasztás növeléséhez az Európai Unió egész területén.

A felhívás európai szintű médiaközpontok (például sajtószobák, szerkesztőségek) létrehozását vagy bővítését, fejlesztését támogatja. A szerkesztőségektől az európai ügyekről, témákról szóló pluralista, érdekes hír- és média-tartalmakat (egyéb tájékoztató, nem fikciós és tényszerű műsorokat is beleértve) várnak.  A szerkesztőségnek, médiaszolgáltatónak a lehető legtöbb európai nyelven legalább 5 hivatalos uniós nyelven kell elérhetővé tenniük a tartalmat. A támogatási megállapodás tartalmazni fog egy függetlenségi chartát, amely biztosítja, a pályázók szerkesztői szabadságát.

A támogatott központok hozzáadott értéke az lenne, hogy a helyi/nemzeti/regionális nézőpontokon túlmutatva az EU egész területéről származó nézőpontokat integrálnának, a közös képalkotáshoz az európai kontinens kihívásairól és lehetőségeiről.

Pályázók köre

A pályázatra az EU tagállamaiban, illetve valamelyik tagjelölt vagy potenciális tagjelölt országban székhellyel rendelkező, az uniós tagállamokról szóló tudósításokra összpontosító hírközlő szervezetek és a médiaágazatban tevékenykedő szervezetek jelentkezhetnek. A pályázatokat 5 különböző támogatható országból legalább 5 pályázóból álló konzorciumoknak kell benyújtaniuk.

Finanszírozás

A társfinanszírozás maximális mértéke a teljes támogatható költség 80%-a. A Bizottság várhatóan 2-3 pályázatot finanszíroz, amelyek várható időtartama 24 hónap. A támogatás összege 1,5 és 4 millió EUR között mozog. A Bizottság fenntartja a jogot, hogy nem ossza ki az összes rendelkezésre álló forrást, és felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a költségvetés és a költségek hatékonysága az odaítélési kritériumok részét képezi.

Letölthető dokumentumok

Pályázati felhívás

A pályázat weboldala

Pályázatok benyújtási határideje: 2023. szeptember 25.

A felhívással kapcsolatos kérdéseket a határidő lejárta előtt 5 munkanappal lehet elküldeni a CNECT-NEWSMEDIA@ec.europa.eu címre.