palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat európai média-platformok létrehozására

Az Európai Bizottság 6 millió eurós pályázati felhívása európai médiaplatform-projektek létrehozására, amelyek célja, hogy javítsa az uniós polgárok hozzáférését a megbízható információkhoz az Európai Unió egész területén.

A pályázat azt kívánja elősegíteni, hogy a médiaszervezetek több embert érjenek el. A  projekteknek segíteniük kell a hír-média-szervezetek elérésének növelését, és a polgárok többnyelvű és megbízható információkhoz való hozzáférésé, a lehető legtöbb uniós tagállamban és uniós nyelven. A felhívás így hozzájárulna az EU egészére kiterjedő médianyilvánosság kialakításához.

Célja az európai médiaplatformok létrehozása és/vagy fejlesztése, felhasználóbarát és innovatív funkciók és alkalmazások (pl. fordítási modulok, mesterséges intelligencia, web3, blokklánc, keresőmotorok, tartalomajánló algoritmusok stb.) kidolgozása.  Az alkalmazásoknak, innovatív funkcióknak a tartalom több médiumon keresztül történő terjesztéséhez kell vezetnie és különböző tartalmi műfajokra és digitális alkalmazásokra kell kiterjednie.

A technikai megoldásokat hiteles, többnyelvű tartalomkínálattal kell kombinálni. A szerkesztőségeknek képesnek kell lenniük az együttműködésre, és olyan tartalmakat kell kínálniuk, amelyek az Unió egész területéről különböző nézőpontokat kell megjelenítenie.

Pályázók köre

  • hírközlő szervezetek (pl. műsorszolgáltatók, kiadók stb.),
  • médiatechnológiai fejlesztők,
  • média területén tevékenykedő egyéb szervezetek.

A konzorciumoknak legalább 3 pályázóból kell állnia, de a tartalomszolgáltatásnak a lehető legtöbb uniós tagállamban és legalább 5 uniós nyelven kell elérhetőnek lennie.

A felhívás keretében kizárólag az EU tagállamaiban székhellyel rendelkező jogalanyok pályázhatnak.

A támogatási megállapodás tartalmazni fog egy függetlenségi chartát, amely biztosítja, hogy a pályázók szerkesztői szabadságát.

Finanszírozás
A társfinanszírozás maximális mértéke a teljes támogatható költség 80%-a.
A támogatás maximális összege támogatásonként 2,5 millió EUR.
A Bizottság várhatóan körülbelül 3 pályázatot finanszíroz.

Letölthető dokumentumok

Pályázati felhívás,

pályázati űrlapok és az összes vonatkozó dokumentum

Pályázatok benyújtási határideje: 2023 október 18.

Kérdéseket a határidő lejárta előtt 5 munkanappal a CNECT-NEWSMEDIA@ec.europa.eu címre lehet küldeni. Minden kérdést és választ névtelenül közzéteszünk ezen az oldalon.