palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat Fakönyvek készítésére

fakonyvA CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet általános- és középiskolás osztályközösségek részére, melynek célja hat kiemelt fafaj alapos megismerése, biológiai és kulturális vonatkozásainak bemutatása tudományos és művészeti eszközökkel.

Kik pályázhatnak? – Általános iskolák és középfokú oktatási intézmények osztályközösségei a Délalföldi Régió (Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye) területéről.

A pályázati anyag elkészítésének módja: Az osztályok a www.csemete.com oldalról letölthető jelentkezési lap segítségével jelezhetik részvételi szándékukat. A pályamunkákat postai úton, vagy személyesen juttathatják el a megadott határidőig Egyesületünkhöz.
A „fakönyvek” olyan egységcsomagok, amelyek a kiválasztott fafajokat komplexen mutatják be, termésükből, kérgükből, levelükből, faanyagukból álló preparátumokkal; kézműves eszközökkel készített képekkel vagy egyéb alkotásokkal, irodalmi eszközökkel, valamint a hozzájuk fűződő kulturális érdekességek, felhasználásuk, kapcsolódó népszokások leírásával. Természetesen egy-egy osztályközösség e feladatokat feloszthatja egymás közt, vagy tetszés szerinti új ötletekkel bővítheti azokat.

A hat fafaj: bükk, fehér akác, mézgás éger, sárgabarack, erdei fenyő, kocsányos tölgy

A fakönyvek készítéséhez tartalmi ötletek:

  • A fajok rajzos bemutatása különböző technikákkal.
  • Terméseik, részeik begyűjtése különböző fejlődési fázisokban.
  • Felhasználásuk bemutatása fotó vagy egyéb dokumentációval.
  • Kapcsolódó irodalmi alkotásokból jegyzék készítése.
  • Saját, az egy-egy fafajhoz tartozó ismereteket játékosan, érdekesen bemutató fogalmazás készítése.
  • Fajonként fotódokumentáció a fák évszakonkénti változásairól.
  • A hat fafaj életközösségekben, táplálékláncokban vagy a természetvédelemben betöltött szerepének bemutatása montázsolással vagy egyéb technikákkal.

A jelentkezési lapok leadásának határideje: 2009. december 18.
A kitöltött és mellékletekkel ellátott adatlapok leadási határideje: 2010. május 20.

A benyújtás módja: A jelentkezési lapokat elsődlegesen elektronikus úton várjuk, a csemete@csemete.com e-mail címre. A kész munkákat személyesen vagy megfelelően csomagolva, postai úton lehet eljuttatni a következő címre: CSEMETE Egyesület, Szeged, 6720, Arany János u. 1.

A pályázat díjazása: A benyújtott pályamunkákat szakmai és esztétikai szempontok alapján is zsűri értékeli. Az első helyezett osztályközösség ingyenes szálláshelyhasználatot nyer tetszőlegesen felhasználható, egyeztetett időpontban egy három napos osztálykirándulás erejéig a Bugaci vagy a Kömpöci Oktatóközpontunkban. A további helyezettek szakkönyv, és tárgyjutalomban részesülnek.
Az elkészült munkák anyagából regionális és országos szinten is bemutatásra kerülő vándorkiállítás készül, majd erdei iskolákban, oktatóközpontokban kerül hasznosításra.

További információk: CSEMETE Iroda, Bojtos Ferenc, Tel/fax: 62/424-392 vagy csemete@csemete.com

Letölthető pályázati kiírás

Forrás: Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesület