palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat fiatal kritikusok részére

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. meghirdeti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia Kritikusműhely projektjének első pályázatait.

A pályázat futamideje alatt 8 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában.

A KMTG az alkotók számára publikálási lehetőségeket teremt, elősegíti kritikai kötetük megjelentetését, szakmai és közönségtalálkozók szervezéséről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt.

A pályázóknak tudomásul kell venniük a műhelymunka és az oktatói tevékenység Budapest-centrikusságát. Intézményünk mindent megtesz a Kárpát-medencei távolságok áthidalásáért, hétvégi budapesti oktatást, valamint online távoktatást is biztosít. A hatékonyság érdekében ugyanakkor szükségszerű a mentorok esetében a rendszeres, a pályakezdők esetében az időszakos fővárosi jelenlét. Budapesti tartózkodásuk idejére a KMTG a Kritikusműhelybe felvételt nyert alkotóknak indokolt esetben szállást biztosít.

KATEGÓRIÁK

I. Mentorok – 3 fő

A szakmai továbbfejlődés segítésén túl célunk újabb kritikus-mentorok képzése, akik a Kritikusműhely oktatói mellett részt vesznek a fiatal tehetségek tanításában.

A pályázat nyerteseivel a KMTG 1 évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150.000–180.000 Ft erejéig. A pályázat elbírálása során a következő szempontokat vesszük figyelembe: a szerző eddigi munkássága; a benyújtott pályázat minősége; a pályázó oktatói képességei; az Íróakadémiának nyújtott specifikus tudás. Amennyiben a nyertes a vállalt kötelezettségeknek eleget tesz, a szerződést a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Pályázati feltételek

 • A pályázónak legalább egy megjelent, önálló kritikakötet vagy 15 ismert folyóiratban és/vagy tanulmánykötetben publikált írás szerzőjének kell lennie.
 • Korhatár: mindazok pályázhatnak, akik a pályázati év végéig nem haladják meg a 40. életévüket.
 • A pályázaton csak olyan alkotók vehetnek részt, akik még nem rendelkeznek állami művészeti középdíjjal.

A pályázathoz szükséges dokumentáció

 • Szakmai önéletrajz
 • Publikációs lista
 • Bemutatkozó, motivációs levél (kritikusi elvek, szándékok)
 • A megjelent kötet, illetve a 15 kritika csatolva elektronikus formában
 • Kritikusi terv (1–3 évre szólóan)
 • Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket [letölthető pdf]
 • Adatkezelési nyilatkozat [letölthető pdf]

 

II. Pályakezdők – 5 fő

Ebbe a kategóriába olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várjuk, akik már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket.

A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi bruttó 90.000–120.000 Ft erejéig, mellyel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Amennyiben a nyertes pályázó vállalt kötelezettségeknek eleget tesz, a támogatás folyósítását a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Pályázati feltételek

 • Pályázhatnak mindazok, akik a pályázati határidő napjáig betöltik 18., de a pályázati év végéig nem haladják meg a 25. életévüket.

A pályázathoz szükséges dokumentáció

 • Szakmai önéletrajz
 • Bemutatkozó, motivációs levél (kritikusi elvek, illetve szándékok)
 • Három 5–7 ezer karakteres, publikálatlan írás (kritika, recenzió, olvasónapló, élménybeszámoló, könyvajánló): egy szabadon választott aktuális (az elmúlt 1–2 évben megjelent) regényről, egy aktuális (az elmúlt 1–2 évben megjelent) lírakötetről, és Darvasi László haza. csal. című novelláskötetéről.
 • Nem kötelező, de ha vannak korábban írott, publikált kritikái, akkor maximum három csatolása.
 • Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket [letölthető pdf]
 • Adatkezelési nyilatkozat [letölthető pdf]

A pályázatok benyújtásának módja

Elektronikus formában, az aláírt, szkennelt nyilatkozatot leszámítva egyetlen *.doc vagy *.pdf dokumentumban, a következő email-címek mindegyikére:

palyazat@kmtg.hu, illetve

palyazat.eloretolt.helyorseg@gmail.com

Ugyanitt további információ kérhető.

A pályázatok beadásának határideje: 2017. május 14. éjfél

A pályázatot a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által felkért szakmai-szakértői zsűri bírálja el, a Kritikusműhely projektvezetőjének elnökletével.

A pályázatok feldolgozása, előszelekciója folyamatos. A szakmai interjúkra 2017. május 22–29. között kerül sor, előzetes egyeztetés alapján. Az elbírálás határideje: 2017. május 30.

Hiánypótlásra a pályázati beadási határidő lejárta előtt van lehetőség.

Érvénytelen a pályázat, amennyiben

 • a pályázati feltételeknek nem felel meg;
 • hiányos a mellékelt dokumentáció;
 • határidőn túl történik a pályázat benyújtása.

Amennyiben nem érkezik megfelelő számú pályázat, vagy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által felkért szakmai zsűri a beérkezett pályázati anyagokat nem találja kielégítő minőségűnek, fenntartja annak a jogát, hogy a meghirdetett két kategóriában nem minden helyre javasol nyertest.