palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat klímabarát otthon panel alprogram-Iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia- megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására

klimabaratotthon pályázatA pályázat célja a pályázat keretén belül támogatható az 1992. július 01. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, illetve, ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása és korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A pályázat szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületnek tekintendő a panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előregyártott technológia felhasználásával épített lakóépület. ÚJ! A 2009. július 29-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram a pályázatbenyújtási határidő meghosszabbítását követően 2009 december 31-én lezárult. A csatlakozó dokumentum tartalmazza azon pályázatok listáját, melyek támogatásáról a 323/2009 (XII.11.) Korm. rendelet 31. §-a alapján környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2010. március 30-ig bezárólag döntést hozott. A támogatási szerződést az illetékes közreműködő szerv (ÉMI Nonprofit Kft. illetve Energia Központ Nonprofit Kft.) köti meg a kedvezményezettel.

Letölthető dokumentum:

A ZBR Panel Alprogram keretében 2010. március 30-ig bezárólag támogatói döntésben részesült pályázatok

A támogatás formája: Utólagos, teljesítés arányos, vissza nem térítendő támogatás. A támogatás kifizetett számlák alapján hívható le.

Támogatás igénybevételére jogosultak köre:

 • lakásszövetkezetek,
 • társasházak,
 • helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező felújítására.

Támogatható tevékenységek köre

 • Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje
 • Homlokzatok és födémek hőszigetelése
 • Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása (fűtés, HMV, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, társasház közös villamos hálózata, felvonók)
 • A megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia szállítására és a hálózatba való esetleges visszatáplálásra.
 • Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (gépi hűtés nem támogatható),
 • Az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

A pályázattal elnyerhető támogatás:
A támogatási rendszer úgy lett kialakítva, hogy komplex felújításokra motiváljon, felkínálva a KlímaBÓNUSZ kiegészítő támogatás lehetőségét a pályázóknak. Ennek megfelelően a támogatás többszintű, az alábbiak szerint:

Alaptámogatás (költségarányos támogatás)
: Valamennyi érvényes pályázat esetén igénybe vehető állami támogatás, melynek mértéke a támogatás szempontjából elismerhető (elszámolható) bekerülési költség egyharmada, de lakásonként legfeljebb 500.000,- Ft lehet.

Pályázatok benyújtási módja, határideje és helye

 • Kétlépcsős a pályázat, ha a pályázatot az önkormányzat is támogatja. Ebben az esetben az önkormányzat nyilvános pályázatot ír ki az iparosított technológiával épített lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményező energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatására, amelyben meghatározza a nyújtani kívánt támogatás mértékét, formáját és feltételeit, továbbá az önkormányzati közreműködés módját, eszközeit. Első lépcsőként a pályázó társasházak és lakásszövetkezetek a felújítási pályázatot az önkormányzati pályázat keretében nyújthatják be. Az önkormányzati döntést követően második lépcsőben az önkormányzat által is támogatott pályázatokat – az önkormányzat dokumentumaival kiegészítve – a pályázó társasházak, ill. lakásszövetkezetek továbbítják a ZBR pályázati rendszerébe.

 • Egylépcsős a pályázat, ha a pályázó a tulajdonában lévő épületre, épületrészre vonatkozóan vállalja a teljes felújítási költség állami támogatáson felüli részének saját erőből történő finanszírozását, és a pályázatát közvetlenül nyújtja be ZBR pályázati rendszerébe.


A pályázat benyújtása elektronikus és postai úton történik.
A pályázati adatlapokat a pályázó a www.kvvmfi.hu és www.kvvm.hu oldalakról tudja letölteni. A kitöltött pályázati adatlapot a pályázó, a www.mo.hu ügyfélkapu dokumentum feltöltő segítségével juttatja vissza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának (KvVM-FI).

A pályázatok benyújtásával kapcsolatos további kérdések a következő címre küldhetők:

Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
e-mail: info@emi.hu
telefon: +36-1-372-6100
Honlap: www.emi.hu
1113 Budapest, Diószegi út 37

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság
e-mail: zbr@kvvmfi.hu
telefon: +36-1-238-6683
Honlap: www.kvvmfi.hu
1399 Budapest, Pf.: 677

Pályázati díj: A pályázóknak pályázati díjat nem kell fizetni.

Forrás: KVvM