palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat krízis, megújulás tematikájú közösségi együttlétet ösztönző alkotások létrehozására

A Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány alkotói pályázatot hirdet land-art művészeti installációk és/vagy ehhez kapcsolodó performanszok létrehozására krízis-megújulás témakörben.


Koncepció:
Az elmúlt évek társadalmi, gazdasági kihívásai alaposan próbára tettek embert és  közösséget egyaránt. A járvány és a fokozatos elidegenedés, bezárkózás, a háború közelsége, a környezeti és energiaválsággal járó pánikhangulat megkérdőjelezte eddig működő rendszereinket, és új megoldásokat követel. Úgy gondoljuk, ilyen időkben fokozottan szükség van arra, hogy emberi értékeinket újrafelfedezzük, és megtartó erejű közösségekbe szerveződjünk.

Mit várunk?
Land-art vagy összművészeti installációkat, terveket.
Szinopszisokat környezet és társadalomtudatosság jegyében. Krízis, megújulás tematikájú közösségi együttlétet ösztönző alkotásokat.

Pályázók köre: magánszemélyek, diákok, egyetemi hallgatók, alkotói közösségek, művészeti vagy egyéb csoportosulások.
Helyszín: Kiscsősz, a Mediawave fesztivál helyszíne. (Veszprém megye). Csatolt képek lent. A helyszín egyéni bejárására előzetes egyeztetést követően van lehetőség.

Kategóriák:
A jelentkezők két kategóriában indulhatnak, az installáció léptékétől és a megvalósítás idejétől függően. Kérjük a kategóriát a benyújtott anyagon egyértelműen feltüntetni. Egy alkotó mindkét kategóriában indulhat.

1. RÖVIDHULLÁM | Rövidtávú land-art művészeti installáció a 33. Tartóshullám/Mediawave Együttlétre (2023. ápr. 28-máj.1., Kiscsősz). Az alkotó(csoport) a fesztivál során készíti el az installációt, bevonva akár a résztvevőket is. A megvalósításhoz túlnyomórészt a környéken fellelhető anyagok használhatóak (növények, ágak, vessző, gyékény, termések, föld, víz, fa stb.), illetve a művész által hozott anyagok.
2. TARTÓSHULLÁM | Időtálló művészeti installáció, mely a 2024-es, 34. Tartóshullám/ Mediawave Együttléten épül meg. A jelentkezőknek lehetőségük van olyan pályamunka benyújtására, melyet az Alapítvány alkotói rezidencia programként felkarol. Ez esetben a tervekre külön keretösszeg pályázható, és lehetőség nyílhat az installáció nemzetközi bemutatására is. A TARTÓSHULLÁM kategóriában induló pályaművek elbírálásában plusz pont, ha a projekt koncepcionális szinten land-art installáció formában is bemutatható (RÖVIDHULLÁM).

Elbírálási szempontok:

  • előnyt élveznek az összművészeti pályaművek
  • előadóművészetekkel kompatibilis (vizuális vagy téri kiegészítése), esetleg performansz kapcsolódik az installáció bemutatásához
    programmal kapcsolatos – tevékenység kötődik hozzá
  • közösségi/interaktív
  • környezetbarát (túlnyomórészt helyben fellelhető természetes anyagokból áll)

Leadandó dokumentumok:
1. Elképzelés vizuális ábrázolása (tervrajz vagy makett fotó/ látványterv/…)
2. Szinopszis (min. 1000, max. 3000 karakter). A leírás térjen ki a megvalósítás módjára és anyagszükségletre (esetleg konkrét vagy becsült mennyiségekkel)

Pályázattal járó előjogok:
A RÖVIDHULLÁM kategóriában indulók ellátást (szállás, étkezés) kapnak a megvalósítás időtartamára, és ingyen fesztiválbérletet a 33. Mediawave Együttlétre. Lehetőség professzionális fotó- és videódokumentáció igénylésére.
A TARTÓSHULLÁM kategóriában indulóknak az alkotóknak lehetőségük nyílhat külföldi partnerfesztiválokon, nemzetközi eseményeken való bemutatkozásra, hosszú távú és/vagy projektalapú, jövőbeli együttműködésre, anyagi támogatásra.

Letölthető dokumentum

mediawave_landart_palyazat

Határidő, leadás: 2023. március 15. éjfél.
A pályamunkákat a kopaczhanna@mediawave.hu emailcímre várjuk “LandArt pályázat” tárggyal