palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat tényfeltáró cikkek írására

Független Média KözpontTényfeltáró cikkek készítésére hirdet közös pályázatot a Független Médiaközpont és a Soma Oknyomozó Újságíró Központ,  szakmai tapasztalattal rendelkező újságírók számára.

Feltétel, hogy valamely szerkesztőség előre jelezze, szándékában áll megjelentetni a támogatás eredményeként elkészülő riportot. A cikk vagy cikksorozat megírására – a pályázat eredményhirdetésének időpontjától számítva – maximum három hónap áll rendelkezésre. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően, a Soma Központ 100.000 Ft (+ Áfa) és 400.000 Ft (+ Áfa) közötti összeggel támogatja a nyertes projektötleteket.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri elsősorban olyan témajavaslatokat vár, amelyek a politikai és gazdasági döntéshozatal visszásságaival (országos, helyi közpénzek és EU-s források törvénybe ütköző felhasználása; pártfinanszírozás; az oktatásügy, az egészségügy, a közösségi közlekedés, a környezetvédelem problémái, stb.) kapcsolatosak.

A nyertes pályázatok kiválasztásának fő szempontjai: a téma aktualitása, eredetisége, társadalmi jelentősége, valamint a projekt megvalósíthatósága és a szerző már megszerzett szakmai tapasztalata. Előnyben részesülnek a több országot érintő projektötletek. A zsűri tagjai a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriumi elnöke és Soma díjas újságírók.

A pályázatok benyújtásához a következő dokumentumok szükségesek:

  1. Rövid szakmai önéletrajz, e-mail cím, telefonszám
  2. Pályázati adatlap, amely tartalmazza a projekt leírását (3500 – 5000 karakter), így részletezi a cikk témáját, a feldolgozás módját, ütemtervét és a megjelenés várható idejét.
  3. Költségvetés, amely megjelöli az igényelt összeget és a tervezett kiadási tételeket (pl. honorárium, útiköltség, adatigénylés, fordítás, telefonköltség). Megjegyzés: A költségvetés a bíráló bizottság számára készül tájékoztató jelleggel. A sikeres pályázó a Független Újságírók Alapítványával szerződést köt és az összeget az Alapítvány számla ellenében megbízási díjként két részletben fizeti ki. A pályázati fordulóban 3-5 cikk támogatására nyílik lehetőség.
  4. Szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről.
  5. A pályázó három legsikeresebbnek tartott cikke, amely igazolja, hogy a szerző rendelkezik a javasolt tényfeltáró projekt sikeres megvalósításához szükséges szakmai tapasztalattal.

A Független Médiaközpont és a Soma Oknyomozó Újságíró Központ a beadott pályázati anyagokat bizalmasan kezeli és fenntartja a jogot, hogy a támogatott cikkeket – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapján megjelenteti.

A pályázatokat 2010. július 12-ig a következő e-mail címre kérjük elküldeni: palyazat@cij.hu

A pályázati kiírásról ezen a címen vagy a (36)-1-317-5448-as telefonszámon lehet további információt kérni Orbán Sándortól és Móricz Ilonától.

A pályázati forduló kiírását a közép- és kelet-európai civilszervezeteket segítő CEE Trust támogatása tette lehetővé.

Forrás: http://www.cij.hu/