palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázati támogatást nyert a Békési Szilvapálinka Út

bekesiszilvaPályázati támogatást nyert a Békési Szilvapálinka turisztikai attrakcióként való megjelenítése. A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program 2.1.1. D komponens pályázati kiírásán támogatásban részesült a Békési Szilvapálinka turisztikai attrakcióként való megjelenítése, pálinka kóstoltató és bemutató helyek létrehozásával, Békési Szilvapálinka Út néven.
Magyarország Európai Uniós csatlakozásának évében lépet hatályba az a szabályozás, amely alapján 5 Magyarország területén előállított gyümölcspárlat nevezhető pálinkának. Ezek: Békési Szilvapálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Szatmári Szilvapálinka, Szabolcsi Almapálinka és a Gönci Barackpálinka. A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka Békés megye 17 településén készíthető vörösszilvából. Földrajzi védelmét a Körösök által biztosított klíma, a kötött talaj, valamint a magas napsütéses órák száma biztosítja.

A Békési Szilvapálinka Út bemutatja a termék előállításának hagyományait, előállításának különféle módjait, és természetesen a hungaricumot. A projekt megvalósulása egyedileg könnyen azonosítható turisztikai attrakciót hoz létre, ami a Közép-Békési Centrum turizmusára, illetve a gazdasági társaságok révén, a térség gazdaságára is pozitívumokat hoz.
Jelen projekt nem a párlat kereskedelmi térnyerését, piacszerzését hivatott elérni, hanem új programkínálat meghonosítását nem csak a Dél-Alföldön, illetve hazánkban, hanem nemzetközi viszonylatban is. Borutak, whisky-túrák már léteznek, de eme hungaricum ezidáig nem jelent meg a turizmusban ilyen módon. Ezt a hiányosságot pótolja, kiaknázatlan lehetőséget nyitja meg a projekt a hungaricum előtt, új és egyedi turisztikai kínálati elem megvalósításával.

A helyi termékek népszerűsítésén alapuló Közép-Békési Centrum által kezdeményezett projekt teljes egészében illeszkedik a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület turisztikai fejlesztési stratégiájához. A Natúrpark tervei között markánsan jelenik meg a Körösök-völgye helyi termékeinek összefogása, közös promotálása, turisztikai hasznosítása.

A Békési Szilvapálinka Út projekt 4 helyszínen, 5 konzorciális partner közreműködésével valósul meg a Közép-Békési Centrum (KBC) által felölelt 3 településen: Békésen, Békéscsabán és Gyulán.

A projekt két egyedi vonással rendelkezik:
– a projekt előkészítése és megvalósítása példaértékű összefogás eredménye, melyben helyi önkormányzatok, gazdasági társaságok, valamint a turisztikai vonalat megtestesítő civil szervezet fog össze a térség gazdasági és turisztikai potenciáljának növelése érdekében, jelentős magántőke bevonásával;
– a projekt középpontjában a térséget jellemző, az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel rendelkező terméket, a hozzá kapcsolódó hagyományokat tartja életben, kívánja markánsabban megjeleníteni a turisztikai kínálatparkettán. A hungarikumnak minősített Békési Szilvapálinka áll a projekt középpontjában, amely a beruházások megvalósulását követően hazai és nemzetközi szinten is egyedi turisztikai desztinációt valósít meg.

A projekt célja: a Közép-Békési Centrum által érintett településeken, a földrajzilag eredetvédett Békési Szilvapálinka turisztikai attrakcióként való bemutatása, a hungarikum népszerűsítése, a térség turisztikai kínálatának bővítése. A békési szilvapálinka földrajzi eredetvédelme alapján csak vörös szilvából, 17 Békés megyei településen előállított terméket lehet az Európai Unió területén Békési Szilvapálinka néven forgalmazni. A termék névhasználata során, a pálinka elnevezés csak Magyarországon, illetve 4 osztrák tartományban előállított termék esetében használható, az egész Európai Unió területén.

Jelen pályázatban pálinkakóstoló-, és bemutató helyek kerülnek kialakításra, az országban egyedülálló turisztikai programcsomagok keretében, ezáltal a földrajzilag eredetvédett Békési Szilvapálinka bemutatására és kóstoltatására nyílik lehetőség, mely kiegészül a termék hagyományainak, előállításának bemutatásával is.

Mindhárom városban vállalkozók alakítják ki a bemutatóhelyeket, amely beruházásokhoz az önerőt maguk biztosítják. A vállalkozók a projekt előkészítése során létrehozták a Pálinkaút Kft.-t gyulai székhellyel, amely a Békési Szilvapálinkaút „koordinátori” szerepét látja el. Többek között innen kerül koordinálásra a 3 bemutatóhelyre történő látogatócsoportok szervezése, a programok promotálása. A Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületen keresztül tud biztosítani tapasztalt, megbízható projektmenedzserek, akik a teljes projektet segítik.

Projektelemek:
– Békési Szilvapálinka Centrum: Békésváros központjában található, két szintes épületben kerül kialakításra az interaktív bemutatóhely, egy 42 férőhelyes kóstoltató, illetve egy 80 férőhelyes, előadások, országos rendezvényeknek (pl. pálinkaversenyek, pálinka szinpóziumok) helyet biztosító centrum. A beruházáshoz a szükséges önerőt és  az üzemeltetést a pálinka-előállításban nagy hagyományokkal és tapasztalattal bíró, 1984-ben alapított vállalkozás jogutódja, a Békési Pálinka Zrt. biztosítja.
– Kisrét Pálinkaház: Családias kóstolás Békéscsabán

A Békési Szilvapálinka Út békéscsabai állomása a Kisrét Pálinkaház lesz. A Békéscsaba északi külterületén lévő, több évtizede működő családi főzde szolgáltatáskínálatának bővítését ifjú vállalkozók kezdték meg. A Kisrét Manufaktúra Kft. családi vállalkozás, ahol a gyermekek az édesapjuk több évtizedes tapasztalatait átvéve bővítik a főzde szolgáltatásait és készítik saját kisüsti és prémium termékeiket. Az újonnan kialakításra kerülő 24 férőhelyes kóstoltató és bemutatóterem tervezésénél a tulajdonosok törekedtek a családias légkör megteremtésére. Főként családok és baráti társaságok látogatását várják, amelyhez különleges, aktív turisztikai programcsomagot is kínálnak majd a vendégeiknek. A csomag tartalmaz lovaglást, kerékpározást, disznótort, kerti sütögetést és még sok mást, amelyeket jól kiegészít majd a vidéki házias ételek ínycsiklandozó íze. Kiemelkedő programcsomaggal készülnek majd minden évben a megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválra és külön termékkel kedveskednek az ide látogató vadászok részére.

– Gyulai Pálinkamanufaktúra: Gyula külterületén, a 44-es számú főút elkerülő szakasza mentén, a román határtól néhány kilométerre kialakítandó fogadóépület Gyula turisztikai attrakciókínálatának újabb elemévé válhat, kapcsolódó szolgáltatásai révén. A gyulai pálinkafőzde által működtetett bemutatóhely 42 férőhelyes kóstoltató, a szilvatermés előállításának, felhasználásának módjait bemutató hely szerves részét képzi a teljes projektnek.

– Békési Szilvapálinka Út – Információs iroda: Dél-alföld legjelentősebb idegenforgalmi városában, Gyula központjában kialakítandó információs iroda üzemeltetését fent említett három vállalkozás közösen üzemelteti, a Pálinkaút Kft. révén. Az iroda koordináló szerepe a jelentkező turistacsoportok szervezése, a térségbe érkező turisták informálása során ölt testet, amely kiegészül a három településen működő vállalkozás tevékenysége során előállított termékek árusításával, közös promotálásával.

A felvázolt projekt összköltsége 214 787 386 Ft, melyből az európai uniós és hazai társfinanszírozású támogatási összeg 106 749 331 Ft, a partnerek által biztosítandó önerő 108 038 055 Ft. A projekt Támogatási szerződésének aláírását követően 2010. év végére kell elkészülnie a projektnek, amely a kivitelezés során építési, felújítási, eszközbeszerzési és marketing elemeket foglal magába.
(www.bekescsaba.hu)

linkek: Bulgária nyaralás Krakkó utazás Szófia utazás