palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Rijksakademie Residency – rezidencia program (Amszterdam) pályázat

A Rijksakademie 1-2 évre várja a kutatói, kísérletezői programmal jelentkező művészeket Amszterdamban.

A Rijksakademie egy nemzetközi, multidiszciplináris, kísérletező és kritikusan elkötelezett művészközösségnek ad otthont. A rezidensek műteremmel, munkabüdzsével és ösztöndíjjal rendelkeznek, és számos csereprogramban részesülnek, beleértve a kortársak közötti párbeszédet és a vezető művészeti szakemberek széles körének látogatásait. Hozzáférésük van technikai műhelymunkákhoz, valamint egy kiterjedt könyvtárhoz és történelmi gyűjteményhez. A technikai szakemberek útmutatást nyújtanak, akik elősegítik a gyakorlatias, innovatív és együttműködésen alapuló alkotói megközelítést.

A rezidens program célja, hogy teret biztosítsanak a kutatásnak, a reflexiónak, a kísérletezésnek és a cserének.

Évente átlagosan 22 művészt választanak ki egy-egy rezidenciára, és a legtöbb művész két évig marad, így a teljes közösség körülbelül 45 művészből áll. A csoport fele hollandiai, a másik fele pedig a világ minden tájáról érkezik.  A kétéves rezidens program lehetőséget nyújt egy elmélyült, akár két évig elnyúló kutatói, művészi, gyakorlati projekt megvalósításához.

A Rijksakademie elsősorban, olyan művészeknek szól, akik hosszabb időigényű munkán dolgoznak, kutatnak.

Művészeti területek

 • Festészet/grafika/rajz
 • Szobrászat/installáció
 • Videó/Film/Hang/ Digitális/Digitális/Fotográfia
 • Előadás/társadalmi gyakorlat

A kiválasztott művészek általában BA vagy BA és MA képzést végeztek, de nem előfeltétel a formális művészeti képzés elvégzése. Azoknak a pályázóknak, akik BA vagy BA és MA képzést végeztek, legalább 2 évvel a jelentkezés előtt be kell fejezniük tanulmányaikat, és legalább 2-3 év önálló szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük a Rijksakademie rezidenciájának megkezdése előtt. Azoknak a pályázóknak, akik nem végeztek BA vagy BA és MA képzést, szintén legalább 2-3 év önálló szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük, mielőtt megkezdenék a rezidensképzést a Rijksakademie-nál.

A Rijksakademie pályázatára nem jelentkezhetnek olyan művészek, akik rezidencia programon szerepeltek valamelyik más holland posztakadémiai intézményben, pl. a Jan van Eyck Akadémián (Maastricht) vagy a De Ateliers-ben (Amszterdam).

Korhatár
A Rijksakademie-ra való jelentkezésnek nincs hivatalos korhatára, bár a legtöbb jelentkező 26 és 35 év között van. A Rijksakademie

A rezidencia programmal járó juttatások

 • Egy privát stúdiót, vezeték nélküli internettel/fűtéssel/elektromossággal együtt
 • 14 000 eurós ösztöndíjat (2022/2023-ban).
 • Évi 2500 eurós munkabüdzsé, amelyet a RAEF (Rijksakademie Artists Endowment Fund) és az Ammodo biztosít.
 • művészeti/technikai/elméleti tanácsadás, támogatás és eszközök igénybevétele.
 • csere és együttműködés egy nemzetközi közösségen belül
 • Ebéd és vacsora támogatott áron a Cantinában (Rijksakademie étterem) hét közben.
 • Támogatás a hollandiai vízumeljárásban, valamint szerény, de megfizethető amszterdami lakhatási lehetőség nemzetközi művészek számára.

A rezidenciaprogram időtartama: 2024 szeptember – 2025 augusztus

Jelentkezési határidő: 2023. október 1.

Bővebb információ: application@rijksakademie.nl éa a weboldalon (Rijksakademie Residency )