palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Roma újmédia-művészet Közép-Európában pályázat

ercf pályázatNyílt Pályázati Felhívás – Roma újmédia-művészet Közép-Európában – Menü Pont, Műcsarnok, 2011. 04. 08-30. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, a prágai Khamoro Fesztivállal és a pozsonyi Roma Produkciós Egyesülettel együttműködésben az Európai Roma Kulturális Alapítvány (European Roma Cultural Foundation),  nyílt pályázatot hirdet roma származású művészeknek Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban. Várjuk vizuális művészek, hivatásos művészek, művészeti képzésben résztvevők, filmesek, médiaszakemberek, internet és számítógépes szakemberek, kreatív egyének jelentkezését új-média művészettel és médiaművekkel.


Az ERCF stratégiai és támogató szervezetként alakult, azzal a céllal, hogy megerősítse és széles körben támogassa a roma művészet és kultúra szerepét Európában (és azon túl) így harcolva a roma közösségeket érintő negatív sztereotípiák és ellenséges viselkedés ellen.

A KIÁLLÍTÁSRÓL
A Roma újmédia-művészet Közép-Európában című kiállítás egy olyan folyamat eredménye, mely a közép-európai roma művészeti közegben zajló változások és legújabb tendenciák megfigyelésén és feltérképezésén alapul. Az elmúlt néhány évben, részben a második roma pavilon megtermékenyítő hatású, újmédia-műveket kereső nyílt felhívása, részben pedig a hivatalos képzőművészeti oktatásban résztvevő roma alkotók számának emelkedése miatt a roma művészek figyelme intenzívebben fordult a médiaművészet műfaja, illetve az újmédia eszközei felé. Kiállításunkra ezeket a művészeket szeretnénk mozgósítani, hogy egy valós térben, együttesen kerülhessenek bemutatásra, új perspektívát nyújtva ezzel a kortárs roma művészet iránt érdeklődőknek.
A roma művészet – strukturális, intézményi és infrastrukturális okok miatt – sokáig nem volt változatosan reprezentálható, s arra kényszerült, hogy monolitikus módon mutassa meg magát úgy, ahogy a többség gondol a „cigány művészetre”. A fiatal roma képzőművészek művei azt sugallják, hogy a roma kultúra és a roma identitás éppúgy sokféle és polarizált, mint a többségi kultúrák, minden jelentés kontextuális és közvetlen kapcsolatban áll a jelenkori identitás-politikákkal. Az újmédia fizikai apparátus (reprezentációs tér, hely, épület, és tárgyak) hiányában jelent meg, és tűnik hatékony alternatívának a roma művészetben. A roma közösségek és alkotócsoportok sokszínűsége kiválóan alkalmasnak tűnik az új műfaj támasztotta feltételeknek. A kiállítás közép-európai – magyar, szlovák és cseh – példákat mutat be, amelyekben a roma
kultúra és művészet a fejlődő technológiákat használja kulturális, politikai és esztétikai lehetőségeinek feltárására. Felveti a kérdést, hogy értelmezhetőek-e az eddigi politikai és művészeti akciók, performanszok, nonprofit és virtuális hálózati tevékenységek (melyek sok esetben a valós apparátus hiányát enyhítik) kortárs művészeti kontextusban? Olyan jelenségeket kíván bemutatni, mint a „lomizásból” származó számítógép-alapanyagok újraszervezése (hardverművészet), a roma művészek tudatos média- és közszereplései, vagy épp interaktív közösségi projektek.

ELFOGADHATÓ ALKOTÁSOK
Animáció, digitális művészet, fotó, hanginstalláció, installáció, internet művészet, képregény (comic strip), performansz, vetítés, videó és más újmédia projektek.
A videók, filmek és hanganyagok nem léphetik túl a 10 perc hosszat.

ÉRTÉKELÉS
A jelentkezéseket az ERCF, a Khamoro és a Roma Produkciós Egyesület által delegált zsűri bírálja el a budapesti Fictionlab (http://www.fictionlab.hu) közreműködésével.
A kiválasztott művészek alkotásai a Menü Pontban, a Műcsarnok projekt galériájában kerülnek bemutatásra április 9-30. között. A kiállítás 2011. április 8-án a Nemzetközi Roma Napon nyílik. A kiállító művészek honoráriumban részesülnek. A visegrádi országokat összefogó Gypsytv (http://www.gypsytv.eu) filmet készít és mutat be a művészekről és a kiállításról. A prágai Khamoro fesztivál (http://www.khamoro.cz) keretében 2011. május 23-28. között szakmai beszélgetésre kerül sor, melynek témája a roma újmédia-művészet és kiemelten a budapesti kiállítás lesz.

JELENTKEZÉS
A jelentkezéseket legkésőbb 2011. március 10-ig kérjük az alábbi e-mail címre elküldeni:
speli@romacult.org
Péli Sarolta, kurátor
Európai Roma Kulturális Alapítvány

A jelentkezésnek a következőket kell tartalmaznia:

  • elérhetőségek (e-mail, telefon/mobiltelefon)
  • a művész önéletrajza (legfeljebb 3000 leütés)
  • az alkotás leírása
  • képek az alkotásról (legfeljebb 4), videó vagy más mozgókép esetében still-ek a filmből
  • egyéb hasznos információk: a jelentkező művész honlapjának, korábbi munkáinak internetes elérhetősége (nem kötelező, de ajánlott)

Nincs külön jelentkezési adatlap, a jelentkezéseket egy e-mailben várjuk, ami a csatolmányokkal sem haladja meg a 3 MB-ot.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Európai Roma Művészeti és Kulturális Alapítvány
Péli Sarolta, kurátor
speli@romacult.org
+36-70-431-8106