palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Staféta pályázat – független előadó-művészeti pályázat

Budapest Főváros Önkormányzata hatodik alkalommal is meghirdeti a STAFÉTA pályázatot – a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében új színpadi produkció létrehozására. Az eddigi évekhez hasonlóan, a FÜGE Egyesület lebonyolításában, nyílt pályázat formájában.

A projekt célja a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az önálló munkásságuk elején járó alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

Pályázók köre

Alkotóművészek/magánszemélyek vagy alkotói csoportok/együttesek, valamint a pályázat céljának megfelelő, már működő szervezetek. A pályázáshoz még nem, de nyertes pályamunka esetén a szerződés megkötéséhez szükség lesz lebonyolítói szervezeti háttérre.

Pályázat leírása

A pályázat a tervezett színpadi produkció szinopszisát, produkciós leírását, valamint annak létrehozási és továbbjátszási költségvetését, forgalmazási tervét tartalmazza az előre leegyeztetett befogadó helyszín és a forráshiány feltüntetésével.

2022. március 1. – 2022. december 31. között megvalósuló új bemutatókra lehet pályázni.

Az idei évben két pályázati kategóriát hirdetünk:

 1. kategória: azon alkotóművészek és művészeti formációk, akik nem több mint öt éve kezdték önálló alkotói munkásságukat a független előadó-művészeti területen; ezen pályázatok esetében nem szükséges önerőt felmutatni; a megpályázható maximális összeg projektenként 2.500.000 Ft.
 2. kategória: azon alkotóművészek és művészeti formációk, akik már rendelkeznek ugyan több éves referenciával, szakmai elismeréssel, de új színházi munkájuk megvalósítása jelenleg forráshiányos és anyagi támogatást igényel; ezen pályázók esetében aláírt befogadó nyilatkozat, valamint önerő/rendelkezésre álló forrás rendelkezésre állása feltétel; a megpályázható maximális összeg projektenként 3.000.000 Ft; ebben a kategóriában maximum két nyertes pályázatot hirdet a kuratórium.

Jelen pályázatra azok az alkotók/alkotói formációk nem adhatnak be pályázatot, akik már háromszor nyertek a Staféta pályázaton.

PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSA:

A pályázat elbírálása két fordulóban zajlik. A beérkezett pályázati anyagokat a FÜGE stábja ellenőrzi, és a formailag megfelelt anyagokat küldi tovább a felkért konzulensi kör számára. A konzulensek az alábbi szempontok és elvek alapján döntenek arról, hogy az adott időszakban hány (maximum 15) pályázót juttat tovább a kuratórium elé, ahol a végleges döntés megszületik és kiderül, hogy az adott évben kik kapnak lehetőséget arra, hogy színpadra állítsák a szükséges anyagi és infrastrukturális háttérrel a projekttervüket:

 • a benyújtott pályázatok színvonala, művészeti értéke,
 • progresszivitása, új formanyelv alkalmazása, keresése,
 • társadalmi kérdésekre való érzékenysége,
 • a tervezett produkciók utaztathatóságának és továbbjátszásának lehetősége.

Előnyt élveznek azok a projekttervek:

 • melyekben az alkotói folyamat során a közösségépítés szerepet kap,
 • amelyek fókuszában a társadalmi sokszínűségre való nyitottság és elfogadás áll,
 • amelyek kilépnek a hagyományos színházi terekből és bátran alkalmazzák a műfaji határok átlépését.

A felkért konzulensek az alábbi játszóhelyek, produkciós házak és ernyő-szervezetek képviselői: Bethlen Téri Színház, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Magyar Zsonglőr Egyesület, Manna Produkció, MU Színház, Műhely Alapítvány, Orlai Produkciós Iroda, Sín Kulturális Központ, Szkéné Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza

A felkért kuratórium tagjai:

 • Mácsai Pál (igazgató, Örkény István Színház)
 • Petrányi Barna, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, színház
 • Vadas Zsófia Tamara, a  Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, tánc
 • Pass Andrea (író, rendező, a Staféta projekt háromszoros nyertese)

Konzultációs jogkörrel vesz részt: Barda Beáta (Trafó) és Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE, Jurányi)

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK IDEJE, MÓDJA ÉS ELBÍRÁLÁSA:

Pályázni kizárólag az erre a célra kialakított on-line pályázati felületen lehet a megadott benyújtási határidőn belül.

Az adatlap regisztráció után a FÜGE hivatalos weboldalán érhető el: http://www.fugeprodukcio.hu/palyazat/

A pályázati határidőn túl érkezett pályázatokat nem áll módunkban elbírálni.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. november 5. 16.00 óra

2021. október 18-án 11.00-kor a Jurányi Házban pályázatíró workshopot tartunk, ahol bemutatjuk a pályázási felületet és megválaszoljuk a pályázókban felmerült kérdéseket.

A pályázatok elbírálásának várható időpontja és közzététele: 2021. december 31-ig

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítás, információ:

Bordás Katinka / FÜGE, projektvezető

+36/704663889
stafetapalyazat@gmail.com