palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szabó Magda esszéíró-pályázat 2010

kszti pályázatA Szabó Magda Szellemi Örökségéért Alapítvány a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumával és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központtal közösen hirdeti meg Szabó Magda Esszéíró-pályázatát, középiskolai (14–19 éves korosztály) kategóriában. (archívum)


A középiskolások egyénileg pályázhatnak önálló esszével (8–12 oldalon, 15–25 ezer karakter terjedelemben). A pályamunkákat a következő témakörökben lehet elkészíteni (zárójelben a téma továbbgondolásához – személyessé tételéhez vagy aktualizálásához – szükséges Szabó Magda-művek címét adjuk meg):

  1. Hétköznapi hősiesség hajdan és ma (Abigél; középpontban Kőnig tanár úr vagy Horn Mici figurája)
  2. Lázadás egykor és ma (Abigél; Vitay Georgina alakjának értelmezése a jelenből)
  3. Konzervatív vagy szabad szellemű az ideális iskola? (Abigél; a Matula és saját iskolám összevetése)
  4. Az alkotás titkai (A Kívül a körön c. esszékötetből Az író ideje c. levél egyéni értelmezése)
  5. Döntések és választások (Csokonai életének drámája A macskák szerdája alapján)

A pályázatokat 2010. május 31-ig kell postára adni a Dóczy Gimnázium címére (DRK Dóczy Gimnáziuma, 4024 Debrecen, Kossuth u. 35–37.); a borítékon fel kell tüntetni: „Szabó Magda Esszéíró-pályázat”. WeB: http://www.kpszti.hu/index.htm

A zsűri nyáron értékeli az első fordulóban beérkezett pályázatokat, és a legjobbakat a 2010 októberében, Szabó Magda születésnapján hagyományosan megrendezett Matula Napok keretében szervezett szóbeli döntőre hívja.  A döntő résztvevőit 2010. szeptember 6-áig írásban értesíti.

A döntő időpontjában Szabó Magda irodalmi tevékenységét elemző tudományos tanácskozást tartunk.

Az első két helyezett (egy-egy felnőtt kísérővel) egyhetes olaszországi utat nyer, a további díjazottak 30, illetve 20 ezer forint értékű könyvutalványt és ajándékkönyvet, valamint Szabó Magda-emlékplakettet kapnak.  A pályamunkák színvonalától függően, tervezzük az esszék kiadvány formában történő megjelentetését.

Forrás: Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet