palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szeptember végéig szankciómentes a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség

Július 1-jétől a NAV vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az ügyintézésre továbbra is Webes ügysegéd használható. Fontos változás, hogy NAV meghatározott feltételekkel nem szankcionálja szeptemberig a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség nem megfelelő teljesítését.

Az egyéni vállalkozások nyilvántartása 2020.07.01-től a NAV hatáskörébe kerül. Az egyéni vállalkozók ezt követően is, a Webes ügysegéden keresztül a NAV részére bejelenthetik a következő, tevékenységgel kapcsolatos eseményeket:

  • tevékenység megkezdése
  • adatváltozás bejelentése
  • szünetelés/szünetelés utáni folytatás
  • tevékenység megszüntetése

Szintén a Webes ügysegéden keresztül nyújtható be a hatósági bizonyítvány iránti kérelem, amely igazolja a nyilvántartásban szereplő adatokat.

Az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában szereplő adatok (nyilvántartási szám, és adószám alapján) a www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/ oldalon kérhetők le a továbbiakban is.

Fontos változás, hogy 2020. július 1-jétől változnak az Áfa törvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai. A COVID-19 járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel, a NAV szankciómentességet biztosít a kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020.07.01. és 2020.09.30. közötti időszakra.

A NAV nem alkalmaz szankciót, nem vet ki mulasztási bírságot a kötelezettségeket nem maradéktalanul teljesítők körében:

  • adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő bejövő számlákról
  • adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő kimenő számlákról
  • kibocsátástól számított 4 napon belüli adatszolgáltatás a 100 ezer forintot elérő, vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlákról, amennyiben a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik az adatszolgáltatás
  • a 100 ezer forint áthárított áfatartalmat el nem érő számlák tekintetében, az az adóalany esetében, akinek már 2020. 07. 01. előtt is keletkezett számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége.

Kizárólag akkor mentesülnek szankció alól a számlakibocsátó alanyok- akiknek eddig nem keletkezett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége- ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla, módosító, érvénytelenítő számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében.

(Forrás: Nav.gov.hu)