palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Változások a lejáró okmányok érvényességében – Újra indulnak Kormányablak buszok

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, továbbá a megszüntetést követő 15 napban lejáró okmányok érvényessége fél évvel meghosszabbodott. A legfontosabb változások szerint a vezetői engedélyek esetében az igénylési adatlap önmagában elegendő belföldön a vezetéshez; a kész okmányokat postázzák, a személyi igazolvány és a sürgősségi útlevél átvehető az ügyfélszolgálaton, valamint a mobil Kormányablak buszok újra indulnak augusztustól.

A módosítás kényelmes és hatékony ügyintézést tesz lehetővé és a bevezetett intézkedésekkel az ügyfélszolgálatokon a személyes találkozások száma is csökken.

A magyar hatóságok által kiállított hivatalos okmányok érvényességi ideje meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 nappal: a 2020. 03. 11. és a 2020.07.03. között lejáró okmányok Magyarország területén 2020.12.15-ig érvényesek. Az intézkedés vonatkozik a forgalmi engedélybe jegyzett műszaki érvényességi idejére is.

Eltérő szabályok vonatkozhatnak a következő engedélyekre: letelepedési, tartózkodási, és bevándorlási engedélyek, amellyel kapcsolatban az Országos Idegenrendészeti Hivatal (www.bmbah.hu) tud felvilágosítással szolgálni.

Az elkészült okmányok postázása

Az elkészült okmányok jelentős része postai úton kerül kiküldésre az ügyfelek részére, így nem szükséges a kormányablakokat felkeresni. A személyi igazolványok és a sürgősséggel igényelt útlevelek pedig átvehetők az ügyfélszolgálatokon is.

Változások a vezetői engedélyekkel kapcsolatosan

A vezetői engedély igényléskor lehetőség van leadni a lejárt/lejáró okmányt, és a kapott adatlappal, Magyarország területén az új okmány kézhezvételéig, de legfeljebb 30 napig lehet vezetni. Az okmány postai úton érkezik az igénylő címére, és a korábbi gyakorlattól eltérően nem kell ismét megjelenni okmányátvételre, illetve leadásra.

Mobil Kormányablak buszok

 Újra indulnak a mobil Kormányablak buszok, ezzel könnyítve a vidéken és kistelepüléseken élők ügyintézési lehetőségét is. Valamennyi megye és a főváros is rendelkezik mobil busszal, amelyek augusztustól előre meghirdetett időpontokban járják végig az állandó ügyfélszolgálattal nem rendelkező településeket.

Jelenleg Budapesten a kitelepülés helyszíne, és időpontja: 09. kerület, Lurdy Ház parkolója-Könyves Kálmán körút 12-14.,2020.06.20-21. 08:00-16:00 óra között.

Mobil Kormányablak Menetrend elérhető: https://kormanyablak.hu/hu/mobilizalt-ugyfelszolgalatok oldalon.

Az aktuális információk megtalálhatók a www.kormanyablak.hu oldalon.

(Forrás: Kormányablak.hu)